Dietistenpraktijk Bionda

Nieuws

 

 

Diëtist Bionda op de radio bij de Lokale Omroep Mill  (19-04-2018)

Op vrijdag 20 april is diëtist Bionda om 11u en 17u te horen bij het Infoblok van de SWOM bij de Lokale Omroep Mill. Onderwerpen van dit radio-interview zijn o.a.: hoe werkt een diëtist, gezond koken voor ouderen, vitamine D suppletie, hoe eet je makkelijker genoeg groenten, bewegen voor ouderen etc. De uitzending kan deze week terug geluisterd worden via www.swomill.nl.

 

Diëtist Bionda in de Neije krant (09-04-2018)

Diëtist Bionda staat deze week met een interview in de Neije krant. Het interview is tevens na te lezen op www.inmill.nl en https://hartinactiemill.nl. Het doel van het interview is dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. De sportvereniging Hart in Actie interviewt hiervoor regelmatig personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben zoals een huisarts, fysiotherapeut, diëtist etc.  

 

Ondervoeding (02-04-2018)

Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15-30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Ondervoeding wordt vaak pas laat ontdekt, het hoeft namelijk niet per se te betekenen dat iemand heel mager is. Iemand die onbedoeld is afgevallen of structureel bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt omdat hij steeds hetzelfde eet, kan ook ondervoed zijn. Dit kan het geval zijn door problemen met kauwen of slikken, misselijkheid of pijn. Ook psychische oorzaken of achterliggende ziekten zoals dementie of kanker kunnen een oorzaak zijn. Ben je ondervoed, dan verloopt het herstel van een ziekte trager, organen werken minder goed en er is een verhoogde kans op overlijden. Via de website www.goedgevoedouderworden.nl kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers testen of er sprake is van ondervoeding en tips krijgen. Voor advies op maat kunt u een afspraak maken bij Diëtistenpraktijk Bionda. 

 

Zoutchallenge: 10 t/m 24 maart, doet u mee? (05-03-2018)

Je kunt thuis veel doen om je zoutgebruik te verminderen. Het is een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Praktische tips hierbij zijn voor veel mensen wenselijk. Via de Nierstichting kun je gratis tips ontvangen als je meedoet aan de zoutchallenge! Van 10 t/m 24 maart krijg je heerlijke zoutbewuste menu's en inspiratietips. Kijk op www.zoutchallenge.nl en kom in actie!

 

Naar een dietist als je NIET af wilt vallen (26-02-2018)

Via cliënten hoort diëtist Bionda regelmatig terug dat de mensen in de omgeving van cliënten wel eens reageren met: 'Jij naar een diëtist, je bent toch niet te zwaar?'. Maar een diëtist doet zoveel meer dan mensen begeleiden naar een gezondere leefstijl bij overgewicht. Een diëtist kan het verschil maken bij juist voor velen wellicht minder voor de hand liggen klachten zoals maagklachten (bijvoorbeeld reflux/zuurbranden), voedselintoleranties, maar ook dieetadvies op maat bij osteoporose (botontkalking), PCOS (polycysteus ovarium syndroom) en COPD (longziekte) kunt u terecht bij Diëtistenpraktijk Bionda. Hierover is een interessante blog geschreven, zie: http://beautyill.nl/2018/02/naar-een-dietist-als-je-niet-wil-afvallen.html.

 

Restaurant 3-daagse, proeft u mee? (21-02-2018)

Op 6,7 en 8 maart kunt u tijdens de restaurant 3-daagse in diverse restaurants in Nederland op culinaire wijze proeven hoe smaakvol pure smaken zijn en zoutbewust eten is. Streven is om heel Nederland zoutbewuster te maken. Tijdens de restaurant 3-daagse wil de Nierstichting samen met een selectief aantal toprestaurants, bestaande uit gedreven vakmensen, een breed publiek inspireren en laten proeven hoe smaakvol, lekker en puur van smaak minder zout eten is. Ook in de omgeving van Mill en Haps kunt u terecht voor de restaurant 3-daagse, namelijk in Rijkevoort bij 't Molenhuijs. Proeft u mee?

 

De ongezouten waarheid (30-01-2018)

Diëtist Bionda besteedt in haar werk veel aandacht aan het verlagen van de zoutinname van haar cliënten, helemaal als cliënten een hoge bloeddruk, diabetes mellitus of nierproblemen hebben. Waarom is het zo belangrijk om niet teveel zout te eten? Als Nederlanders hun zoutconsumptie verlagen van 9 gram/dag naar de aanbevolen 6 gram/dag, kunnen over een periode van 10 jaar, bijna 150.000 gevallen van nierschade voorkomen worden! Tevens voorkomt dit bijna 250 gevallen van nierfalen waarbij dialyse of niertransplantatie nodig is. Met de campagne De ongezouten waarheid helpt de Nierstichting mensen om hun zoutinname te verlagen. De moeite waard om eens een kijkje te nemen op www.ongezoutenwaarheid.nl. Wilt u advies op maat zodat ook u lekker leert eten en koken met minder zout? Bel of mail dan voor een afspraak, consulten worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. 

 

KiesIkGezond?-app nieuw gelanceerd (4-1-2018)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft de gratis nieuwe ''Kies IkGezond?-app'' getest. Deze app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel om de consument te helpen in het maken van een gezonde voedselkeuze. Hiermee kun je streepjescodes van voedingsmiddelen scannen met je smartphone en eenvoudig producten vergelijken, thuis op de bank of in de supermarkt. Hierdoor heb je geen last meer van de kleine lettertjes op het etiket. Ook kun je zelf kiezen waarop je wilt letten (bijv. calorieën, koolhydraten, suikers, zout, verzadigd vet, eiwit etc.). Daarnaast zie je in een oogopslag of het product binnen de schijf van 5 past, zo niet, krijg je direct gezondere keuzes te zien met veelal afbeeldingen hierbij.  Tot slot kun je binnen een categorie, bijvoorbeeld vruchtenyoghurt of cruesli zien, welke variant het minste suiker (of kcal, vet, zout etc.) bevat. Hierin kunnen namelijk erg grote verschillen zitten. Diëtistenpraktijk Bionda raadt deze app aan voor mensen die gezondere keuzes willen maken en meer inzicht willen krijgen. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda keert diabetes type 2 om, leefstijl als medicijn! (10-12-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft afgelopen jaren, in toenemende mate, cliënten met diabetes type 2 (DM2) begeleid waarbij insuline, SU-derivaten (zoals gliclazide) en metformine verminderd of geheel gestopt konden worden door een leefstijl aanpassing. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de diabetesverpleegkundige / POH'er, huisarts / specialist. Deze leefstijlverandering houdt in: een koolhydraatbeperkt dieet (hoeveelheid afgestemd op uw persoonlijke situatie), bij voorkeur gecombineerd met het ophogen van lichamelijke activiteiten. Bij dit dieet hoef je niet minder, maar m.n. anders te gaan eten, dat wil zeggen minder brood, aardappelen, pasta, rijst en zoetigheid, maar juist voldoende vlees, vis, kip, zuivel, noten, groenten, fruit, kaas, olie / vloeibare vetten etc. Dagmenu's, receptuur, praktische tips /  adviezen en coaching vormden de basis voor reeds vele succesverhalen. Wilt u het tij keren? Neem gerust contact op over de mogelijkheden. 

 

Diëtetiek opgenomen in diverse aanvullende zorgverzekeringen voor 2018 (13-12-2017)

Ieder jaar plaatst diëtistenpraktijk Bionda een overzicht op deze website bij 'vergoedingen' van de meest voorkomende zorgverzekeraars, vanaf vandaag staat het overzicht voor 2018 online. In dit overzicht staat of er sprake is van vergoeding van dieetadvisering vanuit de aanvullende pakketten. Het kan aantrekkelijk zijn om te overwegen een andere aanvullende verzekering af te sluiten als u verwacht in 2018 regelmatig een bezoek aan een dietist te brengen. Mocht u via de ketenzorg diëtetiek begeleiding krijgen, is het niet nodig hiernaar te kijken omdat ketenzorg onder het basispakket valt. 

 

Diëtist Bionda volgt webinar over FODMAP dieet bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) (02-12-2017)

Voor een optimale dieetbehandeling bij PDS volgt diëtist Bionda regelmatig bijscholingen, dit keer een webinar. 75% van de mensen met PDS ziet klachten verminderen of zelfs verdwijnen na het volgen van het FODMAP vrije dieet. Na dit webinar heeft diëtist Bionda nog meer praktische tips voor dit op het oog lastige dieet. In de praktijk blijkt, bij de juiste ondersteuning van een diëtist (denk aan apps/lijsten/kookboek/dagmenu's /introductieschema's/vraagbaak etc.), dit dieet niet zo ingewikkeld als het veelal lijkt. 

 

Diëtistenvereniging tevreden met regeerakkoord (16-10-2017)

De Nederlandse Vereniging voor Dietisten (NVD) vindt het zeer positief dat het kabinet de versterking van de eerstelijnszorg (waaronder het werk van diëtist Bionda valt) voortzet en dat de rol van de paramedicus (zoals de dietist, fysiotherapeut, logopedist) expliciet in het regeerakkoord van 10 oktober genoemd wordt. De paramedicus als samenwerkingspartner van de huisarts is noodzakelijk om de zorg dichtbij, veilig en betaalbaar te houden. Daarnaast zullen extra gelden vrijgemaakt worden voor ouderenzorg en preventie. De inzet van paramedici verhoogt de veerkracht, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van de client waardoor onnodige verwijzing naar de duurdere tweedelijnszorg (ziekenhuiszorg) wordt voorkomen. 

 

Gratis workshop Positieve Gezondheid op 24 oktober in Mill (25-09-2017)

Arts-onderzoeker Machteld Huber introduceerde het concept positieve gezondheid in 2012. Hierbij wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Huber onderscheidt in haar concept zes gezondheidsdimensies. In de gratis korte workshop op 24 oktober in Mill kunt u hiermee kennis maken. Diëtist Bionda heeft enkele jaren geleden een inspirerende lezing met workshop gevolgd van Machteld Huber. Bionda vindt de komst van Huber dan ook een mooie kans voor de mensen in de omgeving Mill om hiermee kennis te maken. Gratis aanmelden via www.biblioplus.nl. 

 

Dag van de Diëtist: lancering nieuwe Artsenwijzer Dietetiek (19-09-2017)

Vandaag, op de jaarlijkse Dag van de Dietist, wordt de splinternieuwe Artsenwijzer Dietetiek gelanceerd op www.artsenwijzerdietetiek.nl. Deze Artsenwijzer is specifiek voor huisartsen en specialisten bedoeld. Hiermee wordt zichtbaar wat de dietist kan en doet. Diëtist Bionda heeft huisartsen in de regio waarmee wordt samengewerkt op de hoogte gesteld van deze lancering.

 

Diëtistenpraktijk Bionda leert clienten voedselvaardigheden (10-09-2017)

Diëtist Bionda besteedt tijdens de dieetbehandeling  aandacht aan meer dan enkel kennis over gezonde voeding. Want al weet je nog zo goed dat groenten gezond zijn, als je deze niet lekker kunt bereiden, heb je minder aan deze kennis dan iemand die dit wel kan. Voedselvaardigheden zijn dan ook veelomvattend: het is een soort basispakket dat mensen in staat stelt om in verschillende situaties gezonde keuzes te maken. Dit varieert van het inplannen van een gezond eetpatroon gedurende de dag tot het kiezen van gezonde producten en het bereiden van een verse maaltijd zonder pakjes en zakjes. Dit basispakket geeft mensen de capaciteit en veerkracht om hun hele leven gezond te eten en het vermogen om dit vol te houden tijdens moeilijke momenten, zoals bij tegenslag of stress. Diëtist Bionda is ervan overtuigd dat juist deze vaardigheden belangrijk zijn om doelstellingen te behalen en vast te houden. 

 

Nascholing: Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) (12-07-2017)

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd en ook in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. De studie die diëtist Bionda volgt, gaat in op de diagnostiek, behandeling en folluw-up van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Kennis van het onstaan van hart- en vaatziekten, de werking van medicatie, de mogelijkheden en relevantie van voedings- en leefstijladviezen zijn een 'must' voor de diëtist als voedingsprofessional en medebehandelaar in het multidisciplinair team (in deze regio is diëtist Bionda medebehandelaar in het CVRM ketenzorg team binnen Syntein).

 

Nieuwe radioflight Dieet dit Dieet dat (19-06-2017)

Vanaf 19 juni zijn er weer 2 weken lang radiospotjes te beluisteren van 'Dieet dit Dieet dat'. Dit keer op NPO radio 1 en NPO radio 2. De initiator van deze radiospotjes is de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, namens alle diëtisten die lid zijn van de NVD, waaronder diëtist Bionda. In deze radiospotjes is te horen wat de campagne 'Dieet dit Dieet dat' inhoudt (www.dieetditdieetdat.nl). 

 

Diëtistenpraktijk Bionda werkt als voorlichter bij www.youchooz.nl  (01-06-2017)

Sinds 2009 is diëtist Bionda verbonden aan www.youchooz.nl door hier als voorlichter vragen te beantwoorden aan scholieren en studenten. YouChooz is een voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport. Mensen uit de praktijk geven online voorlichting. Zo geeft diëtist Bionda antwoorden en uitleg over de opleiding tot diëtist en/of voedingswetenschapper. Vanaf oktober 2017 zal Bionda stoppen als voorlichter bij youchooz. 

 

Wandelconsulten in de natuur bij Diëtistenpraktijk Bionda (24-05-2017)

Sinds 2015 zijn wandelconsulten mogelijk bij diëtistenpraktijk Bionda. Wat houdt dit in? In plaats van een regulier consult op kantoor wandel je samen met diëtist Bionda door de natuur en voer je ondertussen het gesprek over gedragsverandering, stel je je vragen en krijg je tips en adviezen. Zo pak je mooi wat extra beweging mee! Deze consulten worden, net als reguliere consulten, vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u interesse hierin? Geef dit dan aan bij diëtist Bionda zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het inplannen van uw afspraak. 

 

Serious Challange (22-05-2017)

Afgelopen weken werd door diverse zorgverleners de Serious Challange gehouden. Hierbij probeerden zorgverleners zich aan leefregels te houden die zij zelf adviseren aan hun cliënten. Ook diëtist Bionda heeft meegedaan aan de Serious Challange: gedurende 2 weken een koolhydraat beperkt dieet opvolgen. De zoektocht naar lekker koolhydraat-arm brood en broodvervangers was herkenbaar en het uitvogelen hoe je een smakelijke, verzadigende en variërende warme maaltijd samenstelt een uitdaging. Ook leverde deze challange nieuwe heerlijke recepten op die blijvend bruikbaar zijn! Diëtist Bionda gelooft dat zo'n ervaring zorgverleners helpt in de omgang, creativiteit en praktische uitvoerbaarheid van adviezen aan cliënten. 

 

'Broodje gezond' terug op de buis (11-05-2017)

Vanaf 11 mei is het 2e seizoen van het programma Broodje Gezond op televisie te zien. In dit programma wordt op zoek gegaan naar de zin en onzin over voeding en gezondheid. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vragen zoals: 'Heb je melk nodig?', 'Zijn E-nummers slecht voor je?', 'Heeft chocolade een gunstig effect op je gezondheid?' en 'Hoe eet je smaakvol zonder zout?'. Ook terug te zien op https://www.npo.nl. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda doet mee aan het Brabants Oerparcours (01-05-2017)

Op zondag 28 mei 2017 zal in Mill het Brabants Oerparcours gehouden worden. Ook Diëtistenpraktijk Bionda zal met een groep deelnemers meedoen aan deze survivalrun met 42 hindernissen. Wilt u ook meedoen binnen deze groep? Laat het weten door een mail te sturen aan [email protected] 

 

Diëtistenpraktijk Bionda adviseert kinderdagverblijf De Kei (17-04-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda is door kinderdagverblijf De Kei gevraagd om hun te adviseren omtrent dranken en broodbeleg. Dit kinderdagverblijf te Mill heeft een groene visie: er wordt zoveel mogelijk gezonde voeding aangeboden. Hierin past het uitstekend om rekening te houden met minder zoute belegsoorten (zuivelspread of cottage cheese i.p.v. smeerkaas of gewone kaas) en minder zoete belegsoorten (plakjes vers fruit i.p.v. chocoladepasta). Ook een gekookt eitje, 100% pindakaas of notenspread passen uitstekend in het dagmenu voor kindjes tot 4 jaar.  

 

Nascholing: Prikkelbare Darm Syndroom (12-04-2017)

Diëtist Bionda heeft een nascholing gevolgd over het Prikkelbare Darm Syndroom. PDS is een veelvoorkomend probleem (10-15% van de mensen in Europa). In de scholing kwam de pathofysiologie, voeding en behandeling uitgebreid aan bod, zoals zelfzorg- en voedingsmiddelen die ingezet (kunnen) worden, bijvoorbeeld vezels, pre- en probiotica en hun effectiviteit.

 

Wie kiest u: een diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut of voedings- of lifestylecoach? (10-04-2017)

 

Veel mensen bieden zich aan als expert op het gebied van voeding maar hebben beperkte kennis. Als je deze flyer (https://www.nvdietist.nl/images/Publiciteit/Waarom_zou_je_een_dietist_geloven.pdf)  leest, weet je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut, voedings- of lifestylecoach. Het ligt dus aan je doel of omstandigheden welke begeleider het best bij je past.

 

Minister van Voedsel (04-04-2017)

Dat het onderwerp voedsel leeft in de samenleving is een feit. Wereldwijd staat ons voedselsysteem onder druk en zijn er gezondheidsproblemen door te veel of ongezonde voeding. Diëtistenpraktijk Bionda vindt het tijd voor een Ministerie van Voedsel in het nieuwe regeerakkoord. Wat zou een Minister van Voedsel voor Nederland kunnen  betekenen? Een transparant voedselsysteem met bijvoorbeeld afspraken met de retail om gezonde keuzes te bevorderen, verplicht voedselonderwijs op scholen, vernieuwingen in etikettering bijv. een stoplichtsysteem maar denk ook aan voedselveiligheidsaspecten en heffingen toepassen op ongezonde voeding. 

 

Lezingen 'Lekker eten met minder zout' (07-03-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda zal op dinsdagavond 16 mei (Bibliotheek Haps) en 30 mei (Bibliotheek Mill) een lezing over 'Lekker eten met minder zout' verzorgen. Praktische tips worden gegeven hoe u grammen zout per dag kunt besparen en toch lekker kunt blijven eten: goed voor uw bloeddruk, nieren en hart- en bloedvaten. De avond start om 19.30 u en eindigt rond 21.00 u. Graag even aanmelden via www.biblioplus.nl, klik op activiteiten en smaakmakers of koop een kaartje bij de bibliotheek. De kosten die de bibliotheek u hiervoor vraagt: 2,50 euro p.p. 

 

Eten in oorlogstijd (19-02-2017)

Heeft u interesse in hoe men at in de Tweede Wereldoorlog? Bezoek dan eens, net als diëtist Bionda, het Verzetsmuseum in Amsterdam. Wat nu de strend is (minder vlees, vet en zuivel en meer groenten), werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Tijdens de oorlog stierven 20000 mensen t.g.v. de honger. Zo kregen veel mensen in 1944-1945 slechts 340 kcal per dag binnen (terwijl 2000 kcal per dag werd aanbevolen). Ook bleef veel voeding nog jaren op de bon: zo ging koffie pas in 1952 van de bon. Verder laten topkoks zoals o.a. Pierre Wind en Julius Jaspers via filmpjes zien hoe men in de oorlogstijd soep van bloembollen bereidde en is er een leuke quiz te doen. 

 


Vernieuwingen (27-12-2016)

Het werd weer tijd om de website van Diëtistenpraktijk Bionda op te frissen! Door www.ined.nl is er een redesign van de website gemaakt. Zo is de website mobiel vriendelijk gemaakt, heeft een optimale laadtijd en een nieuw logo gekregen.  Ook zijn er vernieuwingen op de locatie in Mill: de wachtkamer en spreekkamer zijn opgeknapt en opgefrist. Tot slot kunnen cliënten met Diabetes Mellitus en COPD voortaan hun bloeduitslagen in grafiekvorm terugzien bij diëtist Bionda. Verbeteringen in bloeduitslagen o.a. ten gevolge van aanpassingen in uw eetpatroon worden zo inzichtelijk.

 

Reactie van mee-kijk stagiaire (03-11-2016)

Afgelopen jaar heeft bijna afgestudeerd studente Ilse Thijssen van de HBO opleiding 'Voeding en Diëtetiek' enkele dagen meegekeken om praktijkervaring op te doen. Ze gaf een reactie hoe ze dit ervaren heeft: ''Wat mij opviel is dat diëtist Bionda haar cliënten de ruimte geeft om hun verhaal te laten vertellen. Ze speelt vervolgens goed in op wat iemand vertelt en gaat in op emoties die van invloed kunnen zijn op het eetgedrag. Ze helpt cliënten om van een verandering in hun eetgedrag een gewoonte te maken, door de verandering zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dit doet ze bijvoorbeeld door aan te sluiten op welke producten iemand lekker vindt of wat voor beweging iemand graag doet.''

 

Diëtistenpraktijk Bionda opent nieuwe vestiging in Haps (01-11-2016)

Collega diëtist Nienke van Bekerom zal per 1 januari 2017 stoppen met haar spreekuren in Haps. Diëtist Bionda zal de spreekuren van haar overnemen zodat voor de mensen in Haps en omgeving de mogelijkheid blijft bestaan voor voedings- en dieetadvisering in de regio terecht te blijven kunnen. Nadat diëtist Bionda in 2011 haar vestiging in Nijmegen heeft gesloten, zal er nu opnieuw een tweede vestiging opgestart worden, wederom met nauwe samenwerking tussen paramedici en huisartsen in Haps en omgeving. De vestiging in Mill blijft voortbestaan zoals u gewend bent. 

 

Nascholing Voeding & Duurzaamheid (11-10-16) 

In de prachtige Rotterdamse Markthal vertelden diverse wetenschappelijke onderzoekers en psychologen over de sterke groei van de wereldbevolking en de toename van de welvaart en welke invloed deze factoren hebben op onze voedselvoorziening. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe al deze monden op een gezonde en duurzame manier gevoed kunnen blijven worden? De oplossing zit in het verminderen van dierlijke bronnen en het (deels) vervangen hiervan door plantaardige bronnen zoals graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Plantaardige bronnen stoten gemiddeld 10x minder koolstofdioxide uit vergeleken met dierlijke bronnen. 

 

Nascholing Emotie-eten 'Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing' (05-10-16)

In deze nascholing leerde diëtist Bionda om cliënten zo effectief mogelijk te kunnen begeleiden bij emotie-eten. Emotie-eten wil zeggen: het dempen van ‘lastige’ emoties, zoals verdriet, eenzaamheid of boosheid, met eten zoals chocola, chips, koekjes en ijs. Bij ongeveer 1/3 van de mensen met obesitas is er sprake van emotie-eten. Hiermee wil Bionda bereiken dat haar cliënten het emotie-eten definitief onder controle krijgen, waardoor afvallen bij emotie-eters zoveel beter zal lukken.   

 

Vergoedingen van dieetadvisering 2017 (20-09-2016)

Ook in 2017 blijft er 3 uur per kalenderjaar dieetadvisering in het basispakket bestaan! Daarnaast zitten er in diverse aanvullende pakketten nog extra uren dieetadvisering. Ook krijgen zorgverzekeraars vanaf 2017 toestemming om dieetvoeding die door een arts of diëtist wordt voorgeschreven geen eigen risico te berekenen. 

 

Dag van de diëtist (19-09-2016)

Ter ere van de dag van de diëtist staat er vanaf vandaag een animatiefilmpje op de homepage van www.bionda.nl. Hierin wordt verteld wat een diëtist voor u kan betekenen. Sinds 1935 bestaat de opleiding tot diëtist, het vak wordt jaarlijks gevierd op 19 september: de Dag van de Diëtist. Een prachtig beroep waardoor de kennis over voeding bij gezondheid en ziekte enorm is uitgebreid. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda bestaat 7,5 jaar (01-08-16)

In februari 2009 startte diëtist Bionda in het centrum van Nijmegen haar 1e vestiging van Diëtistenpraktijk Bionda. De praktijk was gevestigd in trainingsinstituut Bijleveld waar Bionda samenwerkte met fysiotherapeuten, cesartherapeuten en oefentherapeuten. Na 5 maanden werd de 2e vestiging in het centrum van Mill gestart. Hiernaast werkte Bionda in het bedrijfsleven en gaf Bionda lezingen in Noord-Brabant en Limburg namens de Nederlandse Hartstichting. Sinds de 1e zwangerschap van Bionda in de zomer van 2011 richt Diëtistenpraktijk Bionda zich volledig op de vestiging in Mill. 

Kleine verschillen die ertoe doen (29-06-2016)

Kleine verschillen in de energiebalans zorgen op de lange termijn bij kinderen voor het al dan niet ontwikkelen van overgewicht. Dit blijkt uit promotieonderzoek 'PIAMA' van diëtist en epidemioloog Saskia van den Berg. Een calorieoverschot van 75 kcal of minder per dag (bijvoorbeeld 1 glas ranja of 1 evergreen koek) kan voor disbalans zorgen. Door water te drinken in plaats van ranja, rauwkost in de broodtrommel in plaats van een koek of je kind lopend of op de fiets naar school te laten gaan in plaats van met de auto kan veel winst behaald worden. 

 

Broodje gezond? (17-05-2016)

Vanaf 17 mei is wekelijks bij de KRO-NCRV het programma Broodje Gezond te zien. In dit programma wordt op zoek gegaan naar de zin en onzin over voeding en gezondheid. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vragen zoals: 'Krijg je kanker van vlees?', 'Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?', 'Is koffie slecht voor je hart?', 'Wat kun je het beste smeren? Roomboter of margarine?', 'Is rode wijn gezond?'. Ook terug te zien op http://www.npo.nl/uitzending-gemist. 

 

Verslaafd aan suikers, kan dat? (15-04-2016)

Op de website www.kenniscentrumsuiker.nl/infokicks kunt u diverse korte filmpjes bekijken over suiker. Denk aan thema's zoals 'suiker in voedingsmiddelen', 'suiker en overgewicht'en 'is suiker verslavend?'. De filmpjes zijn door diverse Nederlandse hoogleraren ingesproken op een pakkende en duidelijke manier.  

Verslaafd aan suikers

 

Iedereen maakt zijn eigen Schijf van Vijf (22-03-2016) 

Vandaag gelanceerd: de nieuwe Schijf van Vijf! Kijk eens op de website van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) voor meer informatie, filmpjes en volop inspiratie: dagmenu's zoals 'Kleuren van Marrakech', 'Vandaag geen vlees' of 'Kleuren van de Bazaar'. Ontdek je eigen Schijf van Vijf! 

 

Toekomst van voedingsvoorlichting: personalized nutrition (21-03-2016) 

Personalized nutrition oftewel het opstellen van een individueel voedingsadvies aan de hand van je DNA is de toekomst van de voedingswetenschap. Wageningen Universiteit en TNO werken aan een toekomstscenario waarin de gezondheidsstatus van mensen in kaart gebracht kan worden met draagbare apparaten (stappentellers, hartslagmeters, bloedprikkers en slaapritme apps). Op basis hiervan en de nieuwste wetenschappelijke inzichten wil men onderzoeken of er automatisch gegenereerde persoonlijke voedings- en sportadviezen gegeven kunnen worden om chronische ziektes te voorkomen. Dit houdt in meer aandacht voor preventie (voorkomen) van (chronische) ziektes, iets wat in het Nederlandse volksgezondheidsbeleid altijd een onderschoven kind is geweest. Ook diëtist Bionda, zelf afgestudeerd in 'Nutrion and disease prevention' (Voeding en ziektepreventie) aan de Wageningen Universiteit, denkt dat personalized nutrition wel eens een ommezwaai kan gaan betekenen in de toekomst. 

 

Recht op fiscale aftrek? (22-02-2016)

De belastingdienst heeft een lijst van diëten die meerkosten met zich meebrengen vastgesteld. Voor een aantal diëten, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van dieetpreparaten, is er recht op fiscale aftrek (afhankelijk van het dieet variërend van 100 euro tot 2700 euro per jaar). Nieuw zijn de vergoedingen voor de ziektebeelden prikkelbare darmsyndroom en insulineresistentie. Diëtist Bionda kan voor u een dieetverklaring ten behoeve van belastingdienst / bijzondere bijstand invullen. 

 

Kwaliteitsregister Paramedici (03-02-2016)

Alleen paramedici die beschikken over het juiste diploma en aantoonbaar voldoen aan de kwaliteitseisen op het gebied van werkervaring en deskundigheid staan vermeld in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit kunt u te allen tijde zelf controleren door het register te raadplegen via www.kwaliteitsregisterparamedici.nl. U gebruikt hiervoor het unieke KP-registratienummer van diëtist Bionda van Zoerlandt: 69908064889.

 

Wetenschappelijk onderzoek door Diëtistenpraktijk Bionda (07-12-2015)

Diëtistenpraktijk Bionda doet mee aan NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Hiermee draagt de praktijk bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg. De NIVEL Zorgregistraties besteden veel zorg aan de bescherming van de privacy van patiënten: gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. Als u desondanks bezwaar heeft tegen het gebruik van uw gegevens, kunt u dit laten weten. In dat geval worden uw gegevens niet gebruikt voor het onderzoek. 

 

Vergoeding dieetbehandeling in 2016 (03-12-2015)

In 2016 blijft dieetbehandeling voor 3 behandeluren per jaar opgenomen in het basispakket. Voor kinderen tot 18 jaar en ketenzorg geldt geen eigen risico. Hiernaast blijft dieetadvisering opgenomen in diverse aanvullende pakketten. Lees hierover meer op deze website onder het kopje vergoeding. 

 

Richtlijnen Goede Voeding 2015: Eet meer plantaardig, drink suikervrij! (02-12-2015)

Concrete adviezen in deze richtlijn zijn: eet dagelijks: 2,5 ons groente en 2 ons fruit, 25 gram ongezouten noten of pinda's, 3 koppen groene of zwarte thee, enkele porties zuivel en minimaal 3 sneetjes volkorenbrood (of andere volkorenproducten). Gebruik wekelijks een portie peulvruchten en vette vis. Vervang daarnaast vaste vetten door vloeibare vetten, ongefilterde koffie door gefilterde koffie en geraffineerde graanproducten door volkoren graagproducten. Tot slot kun je deze producten het beste beperken: rood vlees en vleeswaren (max. 500 gram/wk), m.n. bewerkt vlees, drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, maximaal 1 glas alcohol per dag en gebruik maximaal 6 gram zout/dag. Diëtist Bionda kan u helpen om bovenstaande adviezen in te passen in uw eetpatroon.

 

Kookworkshop 'Plant Power' (19-11-2015)

Diëtist Bionda heeft in deze scholing de wetenschappelijke basis achter de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding (die in november 2015 zijn uitgekomen) gehoord van hoogleraar professor Geleijnse van de Wageningen Universiteit. In de kookworkshop kookte Bionda met plantaardige producten zoals groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vegetarische vleesvervangers en graanproducten: goed voor je gezondheid en voor het milieu. 

 

Post HBO studie Kindervoeding (najaar 2015)

In het najaar van 2015 zal diëtist Bionda de specialisatie kindervoeding en kinderdiëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaan volgen. Deze studie biedt de nieuwste inzichten uit de kinderdiëtetiek. Een verantwoord voedings- en dieetadvies voor kinderen vraagt kennis van anatomie, fysiologie en groei van het gezonde en zieke kind. Daarnaast is inzicht in de psychologische ontwikkeling en pedagogische aspecten bij kinderen noodzakelijk. In januari 2016 heeft diëtist Bionda haar diploma mogen ontvangen.  

 

Diëtistenpraktijk Bionda werkt samen met Big Fun (21-10-2015)

Big Fun is een bewegings- en leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht. In dit programma wordt sporten onder begeleiding van een oefentherapeut en sportcoach afgewisseld met groepslessen over een gezonde leefstijl en individuele dieetbegeleiding door diëtist Bionda. Diëtistenpraktijk Bionda zal m.n. de mensen die operatief geholpen zijn, begeleiden binnen dit programma. Wilt u begeleiding door diëtist Bionda (dit kan ook als u geen operatie heeft ondergaan), kunt u contact opnemen met diëtist Bionda. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda doet mee aan de 'GLI ' (10-03-2015)

Vanaf april 2015 zal bij voldoende aanmeldingen de 'GLI' (Gecombineerde Leefstijl Interventie) starten: met professionele hulp werken aan meer bewegen en gezonder eten. Diëtistenpraktijk Bionda werkt bij de GLI samen met fysiotherapiepraktijk Pien Hein Poos (St. Hubert). Fysiotherapeut Inge Biemans zal groepstrainingen (waaronder fittesten) onder haar hoede nemen. Diëtist Bionda van Zoerlandt zal 3 groepsbijeenkomsten over gezonde voeding verzorgen en individuele gesprekken. Heeft u interesse? Vraag naar de GLI bij uw huisarts / praktijkondersteuner (POH'er).

 

Vergoeding dieetbehandeling in 2015 (08-12-2014)

In 2015 blijft dieetbehandeling voor 3 behandeluren per jaar opgenomen in het basispakket. Voor kinderen tot 18 jaar en ketenzorg geldt geen eigen risico. Hiernaast blijft dieetadvisering opgenomen in diverse aanvullende pakketten. Lees hierover meer op deze website onder het kopje vergoeding. 

 

Post-HBO studie Motivational Interviewing (01-12-2014)

In het voorjaar van 2015 zal diëtist Bionda de 3-daagse post-HBO studie Motivational Interviewing gaan volgen. Tijdens deze studie worden instrumenten aangereikt om meer grip te krijgen op het proces van gedragsverandering zoals het veranderen van eet- en beweeggewoonten. Haar diplima heeft ze in maart 2014 ontvangen.

 

FODMAP-beperkt dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom (26-11-2014)

Diëtistenpraktijk Bionda werkt sinds enkele maanden met het succesvolle FODMAP-beperkte dieet bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bij het FODMAP-beperkte dieet worden FODMAP-rijke koolhydraten 4-6 weken uit het menu geschrapt om de buik tot rust te laten komen. 75% van de mensen heeft hier resultaat bij! Daarna volgt een 5-weekse herintroductieperiode (opnieuw invoeren) van FODMAP-rijke koolhydraten om te onderzoeken welke FODMAP-rijke koolhydraten verdragen worden. 

 

Diëtist Bionda start als voorzitter van overleggroep Diëtisten Noordelijk Maasvallei (10-11-2014)

Diëtist Bionda is na enige jaren lid te zijn geweest van de overleggroep van zelfstandig gevestigde diëtisten in de regio Noordelijke Maasvallei, gestart als voorzitter van deze overleggroep. Door middel van goede afspraken, korte lijnen en