Dietistenpraktijk Bionda

Nieuws

 

Dag van de Diëtist: blogs bij Dieet Dit Dieet Dat (19-09-2019)

Vandaag is het de Dag van de Diëtist. Een dag waarop de diëtist in beeld gebracht wordt via de media, bijvoorbeeld via de campagne Dieet Dit Dieet dat. Via www.dieetditdieetdat.nl kunt u interessante blogs lezen over voeding, geschreven door diëtisten. Actuele onderwerpen zijn: drop, behoefte aan chocolade tijdens de menstruatie, voeding en dementie, voeding en borstvoeding etc. Neem gerust eens een kijkje. 

 

Nieuwe weegschaal met 10 lichaamsfuncties bij Diëtistenpraktijk Bionda (14-08-2019)

Vanaf vandaag kunnen cliënten gebruik maken van deze weegschaal met maar liefst 10 lichaamsfuncties. Naast het lichaamsgewicht en de Body Mass Index (BMI), wordt ook het vetpercentage, watergehalte, ruststofwisseling, metabolische leeftijd en spiermassa gemeten (in 15 seconden). Om al deze gegevens te kunnen analyseren, beschikt de weegschaal over de BIA-technologie (analyse van de bio-elektrische impedantie) met segmenten van 8 elektroden. Deze uitgebreide functies zijn voor alle volwassenen mogelijk, m.u.v. zwangeren en mensen met een elekronisch implantaat, zoals een pacemaker of ICD. 

 

Splinternieuwe spreekkamer op de locatie Haps bij Podotherapie  Propuls (01-08-2019)

Vanaf deze maand werkt diëtist Bionda in een splinternieuwe spreekkamer op de locatie Haps, bij podotherapie Propuls Thijssen en Laugs. De spreekkamer heeft een fris grijs en wit kleurtje gekregen, nieuwe meubels en kleurrijke schilderijen. De ingang naar de diëtist kan zowel via de Fysioherapie ingang (rechtsaf) als de Podotherapie ingang. Tevens heeft de wachtkamer een moderne nieuwe inrichting en kleurtje gekregen. De openingstijden blijven ongewijzigd: de even maandagmiddagen is diëtist Bionda in Haps. 

 

Nieuw: de Ingrediëntenchecker (26-06-2019)

Sinds vandaag is in de app 'Kies Ik Gezond?' een uniek hulpmiddel toegevoegd: de ingrediëntenchecker. Handig voor iedereen die op een ingrediënt wil (vegetarisch eten / palmolie vanwege het milieu of toegevoegd suiker of zout vermijden voor je gezondheid)  of moet (voedselallergie bijv. koemelk of noten / voedselintolerantie bijv. glutenintolerantie) letten. Je scant een voedingsmiddel m.b.v. deze app en ziet meteen of het ingrediënt erin zit of niet. Je hoeft dus niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen. Als gespecialiseerd coeliakie diëtist ziet Bionda dit als een grote stap voorwaarts voor iedereen die glutenvrij moet eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk 'Crossed Grain Logo' zijn herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met glutenintolerantie. 

 

Nascholing: Specialisatie Coeliakie (17-06-2019)

Jaarlijks gaat diëtist Bionda naar de nascholingsdagen voor haar specialisatie als Coeliakie diëtist. Vandaag stond de scholing in het teken van de nieuwe Eu-richtlijn Coeliakie bij volwassenen. Zo zijn er wijzigingen t.a.v. wanneer er wel of geen DEXA scan uitgevoerd dient te worden, inzichten omtrent glutenvrije haver en hoe vaak tekorten aan vitamines en mineralen er bij diagnose zijn (7-80% heeft een ijzertekort en 5-41% een vitamine B12 tekort bij diagnose). Tevens is er weer wat meer bekend over glutensensitiviteit en blijken sommige mensen slow-responders (antistoffen blijven lang te hoog doordat immuunsysteem trager reageert) te zijn.

 

Boek: Vet Belangrijk (12-06-2019)

Naast scholingen, symposia, themabijeenkomsten en intervisies leest diëtist Bionda ook boeken om haar vakkennis uit te breiden. Onlangs las ze het boek 'Vet Belangrijk', geschreven door de auteurs: Dr. M. Boon (internist) en prof. L. van Rossum (internist-endocrinoloog). In dit ruim 200 pagina's tellende boek leest u feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Hieronder een interessant stuk: Bij een langdurig verhoogd cortisol(stress)gehalte kan een herverdeling van lichaamsvet plaatsvinden. Vetmassa in armen en benen neemt af en vetmassa in de buik neemt toe. Dit kan ontstekingsstofjes aanmaken. Ook geeft cortisol signalen aan het eetlustregulatiecentrum in de hypothalamus in de hersenen, waardoor er een hongergevoel ontstaat. M.n. trek in vet- en suikerrijke producten. Ook zijn er aanwijzingen dat suikerrijk voedsel kan leiden tot verhoging van cortisol...kortom: er kan een vicieuze circel ontstaan! Ook alcohol kan het cortisolgehalte verhogen. Naast mogelijk extra buikvet door hoog cortisolgehalte, kan overmatig alcoholgebruik ook bijdragen aan gewichtstoename door een lichte daling van testosteron (bij mannen), het onderdrukken van de vetverbranding, het remmen van onze impulsbeheersing waardoor men eerder geneigd is snacks te pakken, en levert het uiteraard een bijdrage aan de totale calorische inname zonder dat gevoel van verzadiging oproept. Alcohol is dus verborgen dikmaker.

 

Vrije suikers, wat zijn dat eigenlijk? (03-06-2019)

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groenten en zuivel vallen niet onder vrije suikers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dagelijks niet meer dan 50 gram (vrouwen) / 60 gram (mannen) aan vrije suikers binnen te krijgen. Dit zijn 12,5 suikerklontje per dag voor vrouwen en 15 suikerklontjes voor mannen. Gemiddeld krijgen we in Nederland 28 suikerklontjes per dag binnen waarvan 17 klontjes vrije suikers zijn. Om de vrije-suiker-grens niet te overschrijden, is het goed om op de hoogte te zijn van de grootste suikerverleiders: frisdrank, vruchtensappen, zoet broodbeleg, sauzen, toetjes, koek en snoep. Bijvoorbeeld: 1 glas cola van 250 ml bevat 27 gram vrije suikers, oftewel 7 suikerklontjes. Een reep chocolade van 100 gram bevat minimaal 10 suikerklontjes. Een klein schaaltje (150 ml) vanille- of vruchtenyoghurt bevat 3-5 suikerklontjes. 

 

 

Bewerkt eten (01-06-2019)

Diëtist Bionda besteedt in haar consulten aandacht aan pure verse voeding, aangezien dit binnen ieder denkbaar dieet past en veel gezondheidsvoordelen geeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die sterk bewerkte voeding oftewel Ultra Processed Foods eten (met 5 of meer ingredienten zoals pizza/koek/snacks/kant-en-klaarmaaltijden), meer calorieën binnen krijgen (tot wel 500 kcal/dag) en sneller in gewicht toenemen, dan wanneer ze onbewerkte / minimaal bewerkte voeding (groenten, fruit, volkoren graanproducten, vers vlees/vis, ongezoete zuivel, eieren) eten. Prof. M. Katan, em. hoogleraar voedingsleer aan de VU, geeft hiervoor als reden: Niet doordat het meer suiker, koolhydraten of vet, en minder vezel bevat, maar vermoedelijk doordat je er minder op hoeft te kauwen en de smaak, geur en vorm en verpakking zo slim zijn uitgekiend. Dus: kies voor vers fruit in plaats van vruchtensap, kies voor een gekookte aardappel in plaats van friet, chips of aardappelkroketjes. Dit is tevens beter voor het milieu aangezien er in bewerkt voedsel veel dierlijke ingrediënten zitten. Bron: Cell Metabolism / Voedingscentrum.

 

Geslaagd Gezond Leven Event in Mill (18-5-2019)

Diëtist Bionda kijkt terug op een geslaagd en drukbezocht Gezond Leven Event in Mill. Er was veel belangstelling voor het thema 'zout' bij de stand. Zo kon men zien hoe men met kleine stapjes de zoutinname kon verlagen, werden brochures uitgedeeld, konden vragen gesteld worden en kon men meedoen aan een zoutquiz. De 3 winnaars van de zoutquiz waren: Mw. H. Verhoeven uit Mill (prijs: groente-fruit-en notenmand), Mw. J. Willems uit Wanroy (prijs: kookboek) en Dhr. P. Hol uit Vierlingsbeek (prijs: kookboek). De prijzen zijn inmiddels uitgereikt. 

 

Internationale Dag van de Coeliakie (16-05-2019)

Vandaag is het Internationale Dag van de Coeliakie. De NCV (Nedelandse Coeliakie Vereniging) besteedt deze week specifiek de aandacht aan glutenvrij eten in ziekenhuizen. Met enige regelmaat komen er bij de NCV namelijk klachten binnen. Ook bij het tv-programma KASSA (februari 2019) werd duidelijk dat niet alle ziekenhuizen goed omgaan met mensen met coeliakie. Uit onderzoek bleek dat in 54% van de gevallen een fout wordt gemaakt met eten of drinken in het ziekenhuis. Als gespecialiseerd coeliakie diëtist helpt diëtist Bionda u graag verder met vragen / problemen omtrent de uitvoering van het glutenvrije dieet. 

 

Diëtist Bionda is gespecialiseerd Coeliakie Dietist (01-05-2019)

Afgelopen maand heeft diëtist Bionda de specialiatie scholing bij de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) voor Coeliakie Diëtist gevolgd en de toets behaald. Als gespecialiseerd Coeliakie Diëtist volg je naast deze scholing ook jaarlijks enkele themabijeenkomsten waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coeliakie en glutensensitiviteit worden besproken, evenals casuistiek. Hierdoor krijg je als cliënt met coeliakie of glutensensitiviteit de juiste, volledige en up te date informatie over je glutenvrije dieet. 

 

Voor de zomer 5 kg afvallen? (27-04-2019)

Diëtistenpraktijk Bionda start vanaf 6 mei samen met Fysiotherapie Haps met een 12-weken programma om voor de zomer 5 kg af te vallen. Het programma bestaat uit een, vergoed uit het basispakket, deel door de diëtist: 2 consulten bij de diëtist (intake en consult) en 4 groepsbijeenkomsten. Indien gewenst zijn meerdere individuele coaching consulten mogelijk. Daarnaast bestaat het programma uit een begeleid sportgedeelte door de fysiotherapeuten (2-3x per week), hiervoor wordt gewerkt met een speciaal vetverbrandingsprogramma van eGym (kosten 25 euro per week). Aanmelden? Stuur een mail naar info@fysiotherapiehaps.nl met de tekst: ja, ik doe mee! Vermeld naam, telefoonnummer en e-mailadres. Er is plaats voor 8 personen, dus VOL=VOL.

 

Diëtistenpraktijk Bionda staat op 'Het gezond leven event' op 18 mei (26-04-2019)

Diëtist Bionda zal zaterdagmiddag 18 mei van 13.00-17.00 uur op het gratis toegankelijk 'Het gezond leven event' staan met haar stand. Het thema van de stand is 'Lekker eten met minder zout'. Er zijn diverse prijzen te winnen met bijvoorbeeld een 'Raad het zout' spel, een quiz etc. Ook zullen er hapjes te proeven zijn. Tot slot wordt met voorbeeldlunches inzichtelijk gemaakt hoe eenvoudig winst te maken is in het minderen met zout. U bent van harte welkom om te komen kijken, proeven of vragen te stellen. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda bestaat 10 jaar! (25-02-2019)

Alweer 10 jaar geleden startte diëtist Bionda met haar 1e vestiging van diëtistenpraktijk Bionda in het centrum van Nijmegen, wat vliegt de tijd.  Inmiddels is Bionda vele jaren ervaring, specialisaties, tevreden cliënten en onwijs veel werkplezier verder. Al vlot werd de 2e vestiging geopend in Mill, dit is tot op heden de hoofdlocatie. Haar werkzaamheden naast de praktijk, namelijk als voorlichtster voor de Nederlandse Hartstichting heeft ze nog jaren gecombineerd, maar is gestopt halverwege 2011, evenals de vestiging te Nijmegen. Sinds januari 2017 is er wel een 2e vestiging in Haps geopend, in het gebouw van Fysiotherapie Haps, waar ook het consultatiebureau en de podotherapiepraktijk gevestigd is. Over niet al te lange tijd zullen er voor de hoofdlocatie ook veranderingen doorgevoerd worden...volg hierover de nieuwsberichten.

 

Diëtistenpraktijk Bionda adviseert voedingsbeleid kinderdagverblijf 'Het wollige schaap' (20-02-2019)

Gezond opgroeien begint bij gezonde voeding bij de kleinsten van onze samenleving: baby's, dreumessen en peuters. Diëtist Bionda is dan ook verheugd dat kinderdagverblijf 'Het wollige schaap' contact zocht met Diëtistenpraktijk Bionda om samen een gezonder voedingsbeleid uit te stippelen. In overleg met de medewerkers van het kinderdagverblijf werd gekeken welke stappen er gemaakt konden worden om gezondere keuzes aan te bieden passend bij de visie van het kinderdagverblijf. Hier kwam regelmatig een gulden middenweg uit zoals dagkeuzes voor zoet en hartig beleg (denk aan jam, chocoladehagel, kipfilet en sandwichspread) naast gezonde keuzes (denk aan zuivelspread, cottage cheese, ei, plakjes fruit), maar juist geen weekkeuzes meer (denk aan kokosbrood, chocoladepasta, gewone kaas, rookvlees en salami). 

 

Diëtist Bionda geeft lezing 'Bewust van voeding en gezondheid' bij Yogabindu (28-01-2019)

Op verzoek van yogadocente Maaike Chavanu geeft diëtist Bionda op vrijdagavond 12 april van 19.30 tot 21.30 a 22.00 uur een lezing. Het thema van de lezing is 'Bewust van voeding en gezondheid' en zal gegeven worden in de yogazaal van Yogabindu te Langenboom. Bewustwording van voeding en eetgedrag is een eerste stap bij het verbeteren van je leefstijl. Weet wat je eet, weet wat het met je lichaam doet en weet wat het voor je lichaam kan gaan doen. Naast evidence based informatie over voeding, zullen er testjes aan bod komen om het nog praktischer en leerzamer te maken. Deze lezing is voor iedereen gratis toegankelijk, zie www.yogabindu.nl voor contactgegevens.

 

Dietistenpraktijk Bionda werkt mee aan tijdsbestedingsonderzoek (23-01-2019)

Naar aanleiding van het schrappen van de indirecte tijd (de tijd die uw diëtist o.a. nodig heeft voor het schrijvan van rapportages aan uw verwijzend huisarts en/of specialist) en een eerder uitgevoerd kostprijsonderzoek is er discussie met de zorgverzekeraars over het aantal uren dat een diëtist per dag kan declareren. Om hier meer duidelijkheid over te geven aan de zorgverzekeraars, zal diëtist Bionda mee doen aan een door de beroepsvereniging opgezet tijdsbestedingsonderzoek. Diëtist Bionda hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren om zoveel mogelijk zittingen / consulten en overige activiteiten voor u vergoed te houden en krijgen vanuit het basispakket in de toekomst. 

 

Samenwerking voedingswetenschappen en geneeskunde (22-01-2019)

De voedingswetenschap en de geneeskunde zouden meer samen kunnen werken voor een gemeenschappelijike uitdaging: het terugdringen van voedingsgerelateerde ziektelast. Ongezonde voeding en leefstijl zijn verantwoordelijk voor 45-70% van de totale ziektelast. Een voorbeeld: hoge bloeddruk is goed te behandelen met medicijnen. In principe beschermt dat hart en nieren. Wetenschappers ontdekten onlangs echter, dat de zoutinname de beschermende werking van het geneesmidddel beinvloedt. De bloeddrukverlaging leidt niet tot hart- en nier-bescherming als mensen teveel zout eten. Dit medicijn wordt veel in Nederland gebruikt, maar hierbij wordt vrijwel nooit de zoutinname van patienten gecheckt...een mooi voorbeeld hoe geneeskunde en diëtetiek kunnen samenwerken.

 

Vergoedingen consulten diëtist Bionda uit aanvullende pakketten in 2019 (12-12-2018)

Aankomende week zullen hier overzichten komen van de diverse vergoedingen vanuit de aanvullende pakketten, zowel voor dieetadvies- als voedingsadvies. Handig om hiervan op de hoogte te zijn voor uw zoektocht naar het meest voordelige, bij uw zorgvraag passende aanvullende pakket in 2019. Zo zijn er zorgverzekeringen met in vrijwel alle aanvullende pakketten 2 uur extra dieetadvies per jaar (omgerekend ongeveer 120 euro per jaar aan extra dieetadvisering), maar ook pakketten met wel 4 uur extra dieetadvies of nog wel meer. Dit komt bovenop de 3 uur dieetadvisering die in uw basispakket zit, ook wordt er geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico bij de aanvullende pakketten. 

 

Diëtist Bionda nu ook kwaliteitsregistratie 'HBO Leefstijlcoach' (05-12-18)

Per 2019 wordt de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie: behandeling gericht op leefstijlverandering voor mensen met overgewicht en obesitas waarbij er aandacht is voor zowel voeding, beweging en gedragsverandering) vergoed vanuit de basisverzekerig. Hoewel diëtisten al sinds jaar en dag samen met de cliënt werken aan leefstijl- en gedragsverandering, zullen enkele zorgverzekeraars de GLI alleen vergoeden indien die door HBO leefstijlcoaches uitgevoerd wordt. Hoewel het profiel van de HBO leefstijlcoach volledig terug te vinden is in het profiel van de opleiding Voeding en Diëtetiek heeft diëtist Bionda ook de extra aantekening tot HBO leefstijlcoach inmiddels behaald. Vanaf 2019 zal in het Kwaliteitsregister Paramedici naast de registratie 'Kwaliteitsgeregistreerd' en de 'Directe Toegankelijkheid Diëtetiek' ook de aantekening ''Leefstijlcoach' beschreven staan. 

 

Technologische ontwikkelingen in het Diëtistenvak (29-11-18)

Vandaag heeft diëtist Bionda een webinar gevolgd over technologische ontwikkelingen in het Diëtistenvak: interessante materie voor de toekomst van de moderne diëtistenpraktijk. Ontwikkelingen omtrent e-Health zoals bloedglucosemeting via de smartphone, kunstmatige intelligentie maar ook spectoscopie kwamen aan bod. Spectoscopie is de verzamelnaam voor wetenschappelijke technieken om stoffen te onderzoeken aan de hand van hun spectrum, in dit geval bijvoorbeeld de samenstelling van de macro-en micronutriënten (resp. vetten, koolhydraten, eiwitten en vitamines en mineralen) van uw warme maaltijd. Dit laatste voorbeeld kan in de toekomst wellicht het huidige eetdagboek op papier of via een app zoals de Eetmeter vervangen. 

 

Sugar Challange (15-11-18)

Wereld Diabetes Dag is net achter de rug. Het Diabetes Fonds (www.diabetesfonds.nl) haakt hierop in en start over enkele dagen met de Nationale Suiker Challange (van 19 t/m 25 november). Lekker, leerzaam en jawel: hartstikke gezond! Je kunt je gratis inschrijven op www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challange/inschrijven. Je ontvangt dan in deze week iedere dag een e-mail met handige tips en gezonde recepten. Ook ontvang je direct het digitale Suiker Challange Magazine, met daarin heerlijke recepten, boodschappenlijstjes, handige weetjes en praktische adviezen van diëtisten. 

 

Wereld Diabetes Dag (14-11-18)

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag staat symbool voor een wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Het doel is aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Diëtist Bionda begeleid iedere werkdag cliënten met (pre)diabetes (type 2) naar een gezondere leefstijl. Doelen tijdens de behandeling kunnen bijvoorbeeld zijn: verbeteren van de bloedsuikerwaarden, uitstellen of verminderen van medicatie zoals insuline of metformine of SU derivaten, gewichtsafname, verbeteren van de koolhydraatverdeling over de dag of het verlagen koolhydraatinname. Diëtist Bionda kent als ervaringsdeskundige de invloed van diabetes op je leven maar ook het belang van beweging en gezonde voeding en helpt ook u hier graag bij op weg. Omdat diabetes type 2 wordt vergoed vanuit de ketenzorg, geldt hierbij geen eigen risico en zijn er GEEN kosten verbonden aan het bezoek aan de diëtist.   

 

Waar sluit u uw zorgverzekering af voor 2019? (24-10-18)

Verwacht u in 2019 gebruik te zullen maken van dieetadvisering (die buiten de ketenzorg valt)? Dieetadvies blijft voor iedereen voor 3 uur in het basispakket, dus wordt vergoed. Maar verwacht u hier niet voldoende aan te hebben, dan loont het zeker om de aanvullende pakketten van de diverse zorgverzekeraars te vergelijken. In sommige aanvullende pakketten zitten nl. diverse uren dieetadvies bovenop het basispakket, in andere aanvullende pakketten zit geen dieetadvies. En juist bij de vergoeding vanuit het aanvullend pakket geldt GEEN eigen risico (in tegenstelling tot het basispakket). Nog een tip: bij sommige zorgverzekeraars worden telefonische consulten niet vergoed, bij andere zorgverzekeraars wel. Binnenkort zal (net als voorgaande jaren) hier een link volgen met een overzicht van de vergoeding voor dieetadvies vanuit de aanvullende pakketten. 

 

Workshop en lezing 'Vitaal ouder worden' door Diëtist Bionda 

In het kader van Nederland Leest, met als thema voeding, zal diëtist Bionda in samenwerking met KBO Mill en Biblioplus Mill een lezing en workshop geven op 14 november van 14.30 tot 16.30 uur bij de bibliotheek te Mill. Tijdens de lezing zal diëtist Bionda vertellen over gezonde voeding voor de ouder wordende mens, maar zeker ook uw vragen beantwoorden. Daarnaast zal de theorie in de praktijk worden omgezet  in een workshop gezonde hapjes maken onder leiding van diëtist Bionda en bibliotheek medewerkers. Aanmelden kan via de website: www.biblioplus.nl (onder activiteiten) of aan de balie van de bibliotheek. De kosten zijn 2,50 euro p.p. voor de kosten van de hapjes (de bijdrage van diëtist Bionda zal zijn op vrijwillige basis). 

 

Diëtist Bionda steunt de actie: 'Red de diëtist' (29-09-2018)

Vanwaar deze actie op Facebook en nieuwsberichten hierover op het NOS journaal? Sinds 2007 is het uurtarief voor diëtisten niet meer geindexeerd. Ook voor 2019 worden wederom wurgcontracten voorgelegd aan diëtisten door zorgverzekeraars. Daarnaast zal de indirecte tijd grotendeels niet meer vergoed worden. Dit houdt in dat de tijd die de diëtist aan uw behandeling besteedt als de cliënt niet in de spreekkamer is (bijvoorbeeld: het maken van rapportages, het regelen van drinkvoeding, overleg met de huisarts, specialist, mandelzorger, thuiszorgverpleegkundige etc.) niet meer vergoed zal worden (behalve als u hierbij aanwezig zult zijn dus erbij blijft wachten: niet bepaald klantvriendelijk). Ook leggen diverse zorgverzekeraars de vergoeding van telefonische consulten aan banden, waardoor de cliënt dus altijd naar de praktijk zal moeten komen (huisbezoeken uitgezonderd). Tot slot verplichten diverse zorgverzekeraars de diëtistenpraktijken om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Vreemd toch, in een tijd dat steeds duidelijker wordt dat meer aandacht voor voeding en leefstjil de Nederlandse ziektelast enorm zou verminderen.  

 

Diëtist Bionda opnieuw kwaliteitsgeregistreerd diëtist (24-09-2018)

Transparantie en inzichtelijkheid in de zorg worden steeds belangrijker. Cliënten hebben steeds meer mogelijkheden om hun eigen behandelaars te kiezen wat leidt tot behoefte aan inzicht in de kwaliteit van behandelaars. Bij het beantwoorden van deze vraagt biedt het KP (Kwaliteitsregister Paramedici) uitkomst. Periodiek (elke 5 jaar) dient een paramedicus te registreren dat voldaan wordt aan de gestelde eisen omtrent actuele kennis en ervaring over afgelopen jaren. U kunt diëtist Bionda opzoeken bij www.kwaliteitsregisterparamedici.nl, registers raadplegen, onder register KP nummer 69908064889. 

 

Consumentenbond test bezorgmaaltijden (29-08-2018)

Voor wie niet meer zelf kan koken is het een uitkomst: een maaltijdservice die aan huis bezorgt. De consumentenbond heeft de maaltijden van 8 aanbieders getest op smaak, prijs, service en hoeveelheid groente en zout. Conclusies van de consumentenbond zijn: vrijwel alle maaltijden voldoen niet aan de norm t.a.v. zout. De maaltijden van Chef Martin zijn de gezondste door de ruime hoeveelheid groente. De maaltijden van Diepvriesman en Vers aan Tafel bevatten juist het meeste zout en weinig groenten. Ook apetito maaltijden bevatten slechts 125 gram groenten maar wel het minste zout (nog wel altijd 2,5 gram per maaltijd terwijl de aanbevelingen zijn: maximaal 2 gram per maaltijd). Meer lezen kunt u op https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/test-bezorgmaaltijden-als-tafeltje-dekje.

 

Samenwerking Fysiotherapiepraktijk Haps (12-07-2018)

Diëtistenpraktijk Bionda volgt de start van eGym (per juli 2018) bij Fysiotherapiepraktijk Haps op de voet. Door de samenwerking met de fysiotherapeuten kunnen cliënten van Diëtistenpraktijk Bionda die gebruik maken van eGym nog beter hun doelstellingen behalen op het gebied van gewichtsverlies/vetverbranding, verbeteren van de bloedglucosewaarden en/of spierkracht opbouwen. De professionele krachttoestellen van eGym bij Fysiotherapiepraktijk Haps genereren weerstand middels een elektrische motor en passen zich dynamisch aan de kracht van de sporter aan. Zo is een heel efficiënte training vol afwisseling mogelijk voor de meest uiteenlopende trainingsdoeleinden. De trainingsgegevens worden automatisch met het eGym platform gesynchroniseerd en zijn via de website www.egym.nl en een fitness app gratis toegankelijk voor leden.

 

Receptenapp Slim Koken (18-06-2018)

Nieuw: de gratis receptenapp Slim Koken. Deze app biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappenlijst. Zo kan er makkelijk een planning gemaakt worden voor een aantal dagen of een week. Je kunt zelf recepten kiezen of gebruik maken van suggesties. Ook kun je door het aanmaken van een profiel, op basis van jouw eigen gezinssamenstelling en voorkeuren, recepten en informatie aangeboden  krijgen. Je kunt met behulp van de kookstand stap voor stap ieder gewenst recept maken en zelfs bij iedere stap een digitale kookwekker instellen. Tot slot kun je gebruik maken van de digitale kookhulp 'Sjef'. Sjef beantwoordt allerlei vragen over het recept. 

 

Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker (04-06-2018)

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend gemaakt. Wat blijkt? Het wetenschappelijk bewijs dat je de kans op kanker kunt verkleinen door gezond te eten en te leven is sterker dan ooit. In het pas gepresenteerde rapport staan de volgende aanbevelingen: Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, beperk het eten van rood en bewerkt vlees, eet zo min mogelijk fastfood en bewerkte producten met veel suiker en vet, drink zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol. Als slotadvies wordt aangegeven dat zorgen voor een gezond gewicht preventief werkt t.a.v. diverse soorten kanker. 

 

Advies bij cariës, tanderosie en parodontitis (23-05-2018)

In het voorjaar van 2018 heeft diëtist Bionda een diploma ontvangen na een complete nascholing gevolgd te hebben over voeding en mondgezondheid. Hierbij werd uitgebreid ingegaan op alles wat er tot nu toe bekend is over de invloed van voeding op de mondgezondheid. U kunt hierbij denken aan monddroogte, cariës (gaatjes), tanderosie (slijtage), gingivitis en parodontitis (ontsteking van het tandvlees en parodontium). Bij de meeste zorgverzekeraars is geen verwijsbrief van de (tand)arts nodig (enkel bij CZ wel nodig) om voedingsadvies op maat te ontvangen van Diëtistenpraktijk Bionda. Kinderen en jongeren met cariës (gaatjes) en/of tanderosie (slijtage) krijgen 3 uur vergoed uit het basispakket en hebben geen eigen risico kosten.   

 

AVG bij Diëtistenpraktijk Bionda  (16-05-2018)

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordering gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Ook Diëtistenpraktijk Bionda werkt volgens de AVG. Zo dienen nieuwe cliënten vanaf 25 mei 2018 een toestemmingsformulier behandelovereenkomst te ondertekenen voorafgaand of tijdens het eerste consult. Verder heeft Diëtistenpraktijk Bionda een privacyverklaring opgesteld en zijn de leveringsvoorwaarden AVG proof gemaakt.  

 

Diëtist Bionda op de radio bij de Lokale Omroep Mill  (19-04-2018)

Op vrijdag 20 april is diëtist Bionda om 11u en 17u te horen bij het Infoblok van de SWOM bij de Lokale Omroep Mill. Onderwerpen van dit radio-interview zijn o.a.: hoe werkt een diëtist, gezond koken voor ouderen, vitamine D suppletie, hoe eet je makkelijker genoeg groenten, bewegen voor ouderen etc. De uitzending kan deze week terug geluisterd worden via www.swomill.nl.

 

Diëtist Bionda in de Neije krant (09-04-2018)

Diëtist Bionda staat deze week met een interview in de Neije krant. Het interview is tevens na te lezen op www.inmill.nl en https://hartinactiemill.nl. Het doel van het interview is dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. De sportvereniging Hart in Actie interviewt hiervoor regelmatig personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben zoals een huisarts, fysiotherapeut, diëtist etc.  

 

Ondervoeding (02-04-2018)

Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15-30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Ondervoeding wordt vaak pas laat ontdekt, het hoeft namelijk niet per se te betekenen dat iemand heel mager is. Iemand die onbedoeld is afgevallen of structureel bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt omdat hij steeds hetzelfde eet, kan ook ondervoed zijn. Dit kan het geval zijn door problemen met kauwen of slikken, misselijkheid of pijn. Ook psychische oorzaken of achterliggende ziekten zoals dementie of kanker kunnen een oorzaak zijn. Ben je ondervoed, dan verloopt het herstel van een ziekte trager, organen werken minder goed en er is een verhoogde kans op overlijden. Via de website www.goedgevoedouderworden.nl kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers testen of er sprake is van ondervoeding en tips krijgen. Voor advies op maat kunt u een afspraak maken bij Diëtistenpraktijk Bionda. 

 

Zoutchallenge: 10 t/m 24 maart, doet u mee? (05-03-2018)

Je kunt thuis veel doen om je zoutgebruik te verminderen. Het is een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Praktische tips hierbij zijn voor veel mensen wenselijk. Via de Nierstichting kun je gratis tips ontvangen als je meedoet aan de zoutchallenge! Van 10 t/m 24 maart krijg je heerlijke zoutbewuste menu's en inspiratietips. Kijk op www.zoutchallenge.nl en kom in actie!

 

Naar een diëtist als je NIET af wilt vallen (26-02-2018)

Via cliënten hoort diëtist Bionda regelmatig terug dat de mensen in de omgeving van cliënten wel eens reageren met: 'Jij naar een diëtist, je bent toch niet te zwaar?'. Maar een diëtist doet zoveel meer dan mensen begeleiden naar een gezondere leefstijl bij overgewicht. Een diëtist kan het verschil maken bij juist voor velen wellicht minder voor de hand liggen klachten zoals maagklachten (bijvoorbeeld reflux/zuurbranden), voedselintoleranties, maar ook dieetadvies op maat bij osteoporose (botontkalking), PCOS (polycysteus ovarium syndroom) en COPD (longziekte) kunt u terecht bij Diëtistenpraktijk Bionda. Hierover is een interessante blog geschreven, zie: http://beautyill.nl/2018/02/naar-een-dietist-als-je-niet-wil-afvallen.html.

 

Restaurant 3-daagse, proeft u mee? (21-02-2018)

Op 6,7 en 8 maart kunt u tijdens de restaurant 3-daagse in diverse restaurants in Nederland op culinaire wijze proeven hoe smaakvol pure smaken zijn en zoutbewust eten is. Streven is om heel Nederland zoutbewuster te maken. Tijdens de restaurant 3-daagse wil de Nierstichting samen met een selectief aantal toprestaurants, bestaande uit gedreven vakmensen, een breed publiek inspireren en laten proeven hoe smaakvol, lekker en puur van smaak minder zout eten is. Ook in de omgeving van Mill en Haps kunt u terecht voor de restaurant 3-daagse, namelijk in Rijkevoort bij 't Molenhuijs. Proeft u mee?

 

De ongezouten waarheid (30-01-2018)

Diëtist Bionda besteedt in haar werk veel aandacht aan het verlagen van de zoutinname van haar cliënten, helemaal als cliënten een hoge bloeddruk, diabetes mellitus of nierproblemen hebben. Waarom is het zo belangrijk om niet teveel zout te eten? Als Nederlanders hun zoutconsumptie verlagen van 9 gram/dag naar de aanbevolen 6 gram/dag, kunnen over een periode van 10 jaar, bijna 150.000 gevallen van nierschade voorkomen worden! Tevens voorkomt dit bijna 250 gevallen van nierfalen waarbij dialyse of niertransplantatie nodig is. Met de campagne De ongezouten waarheid helpt de Nierstichting mensen om hun zoutinname te verlagen. De moeite waard om eens een kijkje te nemen op www.ongezoutenwaarheid.nl. Wilt u advies op maat zodat ook u lekker leert eten en koken met minder zout? Bel of mail dan voor een afspraak, consulten worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. 

 

KiesIkGezond?-app nieuw gelanceerd (4-1-2018)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft de gratis nieuwe ''Kies IkGezond?-app'' getest. Deze app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel om de consument te helpen in het maken van een gezonde voedselkeuze. Hiermee kun je streepjescodes van voedingsmiddelen scannen met je smartphone en eenvoudig producten vergelijken, thuis op de bank of in de supermarkt. Hierdoor heb je geen last meer van de kleine lettertjes op het etiket. Ook kun je zelf kiezen waarop je wilt letten (bijv. calorieën, koolhydraten, suikers, zout, verzadigd vet, eiwit etc.). Daarnaast zie je in een oogopslag of het product binnen de schijf van 5 past, zo niet, krijg je direct gezondere keuzes te zien met veelal afbeeldingen hierbij.  Tot slot kun je binnen een categorie, bijvoorbeeld vruchtenyoghurt of cruesli zien, welke variant het minste suiker (of kcal, vet, zout etc.) bevat. Hierin kunnen namelijk erg grote verschillen zitten. Diëtistenpraktijk Bionda raadt deze app aan voor mensen die gezondere keuzes willen maken en meer inzicht willen krijgen. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda keert diabetes type 2 om, leefstijl als medicijn! (10-12-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft afgelopen jaren, in toenemende mate, cliënten met diabetes type 2 (DM2) begeleid waarbij insuline, SU-derivaten (zoals gliclazide) en metformine verminderd of geheel gestopt konden worden door een leefstijl aanpassing. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de diabetesverpleegkundige / POH'er, huisarts / specialist. Deze leefstijlverandering houdt in: een koolhydraatbeperkt dieet (hoeveelheid afgestemd op uw persoonlijke situatie), bij voorkeur gecombineerd met het ophogen van lichamelijke activiteiten. Bij dit dieet hoef je niet minder, maar m.n. anders te gaan eten, dat wil zeggen minder brood, aardappelen, pasta, rijst en zoetigheid, maar juist voldoende vlees, vis, kip, zuivel, noten, groenten, fruit, kaas, olie / vloeibare vetten etc. Dagmenu's, receptuur, praktische tips /  adviezen en coaching vormden de basis voor reeds vele succesverhalen. Wilt u het tij keren? Neem gerust contact op over de mogelijkheden. 

 

Diëtetiek opgenomen in diverse aanvullende zorgverzekeringen voor 2018 (13-12-2017)

Ieder jaar plaatst diëtistenpraktijk Bionda een overzicht op deze website bij 'vergoedingen' van de meest voorkomende zorgverzekeraars, vanaf vandaag staat het overzicht voor 2018 online. In dit overzicht staat of er sprake is van vergoeding van dieetadvisering vanuit de aanvullende pakketten. Het kan aantrekkelijk zijn om te overwegen een andere aanvullende verzekering af te sluiten als u verwacht in 2018 regelmatig een bezoek aan een dietist te brengen. Mocht u via de ketenzorg diëtetiek begeleiding krijgen, is het niet nodig hiernaar te kijken omdat ketenzorg onder het basispakket valt. 

 

Diëtist Bionda volgt webinar over FODMAP dieet bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) (02-12-2017)

Voor een optimale dieetbehandeling bij PDS volgt diëtist Bionda regelmatig bijscholingen, dit keer een webinar. 75% van de mensen met PDS ziet klachten verminderen of zelfs verdwijnen na het volgen van het FODMAP vrije dieet. Na dit webinar heeft diëtist Bionda nog meer praktische tips voor dit op het oog lastige dieet. In de praktijk blijkt, bij de juiste ondersteuning van een diëtist (denk aan apps/lijsten/kookboek/dagmenu's /introductieschema's/vraagbaak etc.), dit dieet niet zo ingewikkeld als het veelal lijkt. 

 

Diëtistenvereniging tevreden met regeerakkoord (16-10-2017)

De Nederlandse Vereniging voor Dietisten (NVD) vindt het zeer positief dat het kabinet de versterking van de eerstelijnszorg (waaronder het werk van diëtist Bionda valt) voortzet en dat de rol van de paramedicus (zoals de dietist, fysiotherapeut, logopedist) expliciet in het regeerakkoord van 10 oktober genoemd wordt. De paramedicus als samenwerkingspartner van de huisarts is noodzakelijk om de zorg dichtbij, veilig en betaalbaar te houden. Daarnaast zullen extra gelden vrijgemaakt worden voor ouderenzorg en preventie. De inzet van paramedici verhoogt de veerkracht, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van de client waardoor onnodige verwijzing naar de duurdere tweedelijnszorg (ziekenhuiszorg) wordt voorkomen. 

 

Gratis workshop Positieve Gezondheid op 24 oktober in Mill (25-09-2017)

Arts-onderzoeker Machteld Huber introduceerde het concept positieve gezondheid in 2012. Hierbij wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Huber onderscheidt in haar concept zes gezondheidsdimensies. In de gratis korte workshop op 24 oktober in Mill kunt u hiermee kennis maken. Diëtist Bionda heeft enkele jaren geleden een inspirerende lezing met workshop gevolgd van Machteld Huber. Bionda vindt de komst van Huber dan ook een mooie kans voor de mensen in de omgeving Mill om hiermee kennis te maken. Gratis aanmelden via www.biblioplus.nl. 

 

Dag van de Diëtist: lancering nieuwe Artsenwijzer Dietetiek (19-09-2017)

Vandaag, op de jaarlijkse Dag van de Dietist, wordt de splinternieuwe Artsenwijzer Dietetiek gelanceerd op www.artsenwijzerdietetiek.nl. Deze Artsenwijzer is specifiek voor huisartsen en specialisten bedoeld. Hiermee wordt zichtbaar wat de dietist kan en doet. Diëtist Bionda heeft huisartsen in de regio waarmee wordt samengewerkt op de hoogte gesteld van deze lancering.

 

Diëtistenpraktijk Bionda leert clienten voedselvaardigheden (10-09-2017)

Diëtist Bionda besteedt tijdens de dieetbehandeling  aandacht aan meer dan enkel kennis over gezonde voeding. Want al weet je nog zo goed dat groenten gezond zijn, als je deze niet lekker kunt bereiden, heb je minder aan deze kennis dan iemand die dit wel kan. Voedselvaardigheden zijn dan ook veelomvattend: het is een soort basispakket dat mensen in staat stelt om in verschillende situaties gezonde keuzes te maken. Dit varieert van het inplannen van een gezond eetpatroon gedurende de dag tot het kiezen van gezonde producten en het bereiden van een verse maaltijd zonder pakjes en zakjes. Dit basispakket geeft mensen de capaciteit en veerkracht om hun hele leven gezond te eten en het vermogen om dit vol te houden tijdens moeilijke momenten, zoals bij tegenslag of stress. Diëtist Bionda is ervan overtuigd dat juist deze vaardigheden belangrijk zijn om doelstellingen te behalen en vast te houden. 

 

Nascholing: Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) (12-07-2017)

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd en ook in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. De studie die diëtist Bionda volgt, gaat in op de diagnostiek, behandeling en folluw-up van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Kennis van het onstaan van hart- en vaatziekten, de werking van medicatie, de mogelijkheden en relevantie van voedings- en leefstijladviezen zijn een 'must' voor de diëtist als voedingsprofessional en medebehandelaar in het multidisciplinair team (in deze regio is diëtist Bionda medebehandelaar in het CVRM ketenzorg team binnen Syntein).

 

Nieuwe radioflight Dieet dit Dieet dat (19-06-2017)

Vanaf 19 juni zijn er weer 2 weken lang radiospotjes te beluisteren van 'Dieet dit Dieet dat'. Dit keer op NPO radio 1 en NPO radio 2. De initiator van deze radiospotjes is de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, namens alle diëtisten die lid zijn van de NVD, waaronder diëtist Bionda. In deze radiospotjes is te horen wat de campagne 'Dieet dit Dieet dat' inhoudt (www.dieetditdieetdat.nl). 

 

Diëtistenpraktijk Bionda werkt als voorlichter bij www.youchooz.nl  (01-06-2017)

Sinds 2009 is diëtist Bionda verbonden aan www.youchooz.nl door hier als voorlichter vragen te beantwoorden aan scholieren en studenten. YouChooz is een voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport. Mensen uit de praktijk geven online voorlichting. Zo geeft d