Dietistenpraktijk Bionda

Nieuws

 

Vergoedingen consulten diëtist Bionda uit aanvullende pakketten in 2019 (12-12-2018)

Aankomende week zullen hier overzichten komen van de diverse vergoedingen vanuit de aanvullende pakketten, zowel voor dieetadvies- als voedingsadvies. Handig om hiervan op de hoogte te zijn voor uw zoektocht naar het meest voordelige, bij uw zorgvraag passende aanvullende pakket in 2019. Zo zijn er zorgverzekeringen met in vrijwel alle aanvullende pakketten 2 uur extra dieetadvies per jaar (omgerekend ongeveer 120 euro per jaar aan extra dieetadvisering), maar ook pakketten met wel 4 uur extra dieetadvies of nog wel meer. Dit komt bovenop de 3 uur dieetadvisering die in uw basispakket zit, ook wordt er geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico bij de aanvullende pakketten. 

 

Diëtist Bionda nu ook kwaliteitsregistratie 'HBO Leefstijlcoach' (05-12-18)

Per 2019 wordt de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie: behandeling gericht op leefstijlverandering voor mensen met overgewicht en obesitas waarbij er aandacht is voor zowel voeding, beweging en gedragsverandering) vergoed vanuit de basisverzekerig. Hoewel diëtisten al sinds jaar en dag samen met de cliënt werken aan leefstijl- en gedragsverandering, zullen enkele zorgverzekeraars de GLI alleen vergoeden indien die door HBO leefstijlcoaches uitgevoerd wordt. Hoewel het profiel van de HBO leefstijlcoach volledig terug te vinden is in het profiel van de opleiding Voeding en Diëtetiek heeft diëtist Bionda ook de extra aantekening tot HBO leefstijlcoach inmiddels behaald. Vanaf 2019 zal in het Kwaliteitsregister Paramedici naast de registratie 'Kwaliteitsgeregistreerd' en de 'Directe Toegankelijkheid Diëtetiek' ook de aantekening ''Leefstijlcoach' beschreven staan. 

 

Technologische ontwikkelingen in het Diëtistenvak (29-11-18)

Vandaag heeft diëtist Bionda een webinar gevolgd over technologische ontwikkelingen in het Diëtistenvak: interessante materie voor de toekomst van de moderne diëtistenpraktijk. Ontwikkelingen omtrent e-Health zoals bloedglucosemeting via de smartphone, kunstmatige intelligentie maar ook spectoscopie kwamen aan bod. Spectoscopie is de verzamelnaam voor wetenschappelijke technieken om stoffen te onderzoeken aan de hand van hun spectrum, in dit geval bijvoorbeeld de samenstelling van de macro-en micronutriënten (resp. vetten, koolhydraten, eiwitten en vitamines en mineralen) van uw warme maaltijd. Dit laatste voorbeeld kan in de toekomst wellicht het huidige eetdagboek op papier of via een app zoals de Eetmeter vervangen. 

 

Sugar Challange (15-11-18)

Wereld Diabetes Dag is net achter de rug. Het Diabetes Fonds (www.diabetesfonds.nl) haakt hierop in en start over enkele dagen met de Nationale Suiker Challange (van 19 t/m 25 november). Lekker, leerzaam en jawel: hartstikke gezond! Je kunt je gratis inschrijven op www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challange/inschrijven. Je ontvangt dan in deze week iedere dag een e-mail met handige tips en gezonde recepten. Ook ontvang je direct het digitale Suiker Challange Magazine, met daarin heerlijke recepten, boodschappenlijstjes, handige weetjes en praktische adviezen van diëtisten. 

 

Wereld Diabetes Dag (14-11-18)

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag staat symbool voor een wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Het doel is aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Diëtist Bionda begeleid iedere werkdag cliënten met (pre)diabetes (type 2) naar een gezondere leefstijl. Doelen tijdens de behandeling kunnen bijvoorbeeld zijn: verbeteren van de bloedsuikerwaarden, uitstellen of verminderen van medicatie zoals insuline of metformine of SU derivaten, gewichtsafname, verbeteren van de koolhydraatverdeling over de dag of het verlagen koolhydraatinname. Diëtist Bionda kent als ervaringsdeskundige de invloed van diabetes op je leven maar ook het belang van beweging en gezonde voeding en helpt ook u hier graag bij op weg. Omdat diabetes type 2 wordt vergoed vanuit de ketenzorg, geldt hierbij geen eigen risico en zijn er GEEN kosten verbonden aan het bezoek aan de diëtist.   

 

Waar sluit u uw zorgverzekering af voor 2019? (24-10-18)

Verwacht u in 2019 gebruik te zullen maken van dieetadvisering (die buiten de ketenzorg valt)? Dieetadvies blijft voor iedereen voor 3 uur in het basispakket, dus wordt vergoed. Maar verwacht u hier niet voldoende aan te hebben, dan loont het zeker om de aanvullende pakketten van de diverse zorgverzekeraars te vergelijken. In sommige aanvullende pakketten zitten nl. diverse uren dieetadvies bovenop het basispakket, in andere aanvullende pakketten zit geen dieetadvies. En juist bij de vergoeding vanuit het aanvullend pakket geldt GEEN eigen risico (in tegenstelling tot het basispakket). Nog een tip: bij sommige zorgverzekeraars worden telefonische consulten niet vergoed, bij andere zorgverzekeraars wel. Binnenkort zal (net als voorgaande jaren) hier een link volgen met een overzicht van de vergoeding voor dieetadvies vanuit de aanvullende pakketten. 

 

Workshop en lezing 'Vitaal ouder worden' door Diëtist Bionda 

In het kader van Nederland Leest, met als thema voeding, zal diëtist Bionda in samenwerking met KBO Mill en Biblioplus Mill een lezing en workshop geven op 14 november van 14.30 tot 16.30 uur bij de bibliotheek te Mill. Tijdens de lezing zal diëtist Bionda vertellen over gezonde voeding voor de ouder wordende mens, maar zeker ook uw vragen beantwoorden. Daarnaast zal de theorie in de praktijk worden omgezet  in een workshop gezonde hapjes maken onder leiding van diëtist Bionda en bibliotheek medewerkers. Aanmelden kan via de website: www.biblioplus.nl (onder activiteiten) of aan de balie van de bibliotheek. De kosten zijn 2,50 euro p.p. voor de kosten van de hapjes (de bijdrage van diëtist Bionda zal zijn op vrijwillige basis). 

 

Diëtist Bionda steunt de actie: 'Red de diëtist' (29-09-2018)

Vanwaar deze actie op Facebook en nieuwsberichten hierover op het NOS journaal? Sinds 2007 is het uurtarief voor diëtisten niet meer geindexeerd. Ook voor 2019 worden wederom wurgcontracten voorgelegd aan diëtisten door zorgverzekeraars. Daarnaast zal de indirecte tijd grotendeels niet meer vergoed worden. Dit houdt in dat de tijd die de diëtist aan uw behandeling besteedt als de cliënt niet in de spreekkamer is (bijvoorbeeld: het maken van rapportages, het regelen van drinkvoeding, overleg met de huisarts, specialist, mandelzorger, thuiszorgverpleegkundige etc.) niet meer vergoed zal worden (behalve als u hierbij aanwezig zult zijn dus erbij blijft wachten: niet bepaald klantvriendelijk). Ook leggen diverse zorgverzekeraars de vergoeding van telefonische consulten aan banden, waardoor de cliënt dus altijd naar de praktijk zal moeten komen (huisbezoeken uitgezonderd). Tot slot verplichten diverse zorgverzekeraars de diëtistenpraktijken om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Vreemd toch, in een tijd dat steeds duidelijker wordt dat meer aandacht voor voeding en leefstjil de Nederlandse ziektelast enorm zou verminderen.  

 

Diëtist Bionda opnieuw kwaliteitsgeregistreerd diëtist (24-09-2018)

Transparantie en inzichtelijkheid in de zorg worden steeds belangrijker. Cliënten hebben steeds meer mogelijkheden om hun eigen behandelaars te kiezen wat leidt tot behoefte aan inzicht in de kwaliteit van behandelaars. Bij het beantwoorden van deze vraagt biedt het KP (Kwaliteitsregister Paramedici) uitkomst. Periodiek (elke 5 jaar) dient een paramedicus te registreren dat voldaan wordt aan de gestelde eisen omtrent actuele kennis en ervaring over afgelopen jaren. U kunt diëtist Bionda opzoeken bij www.kwaliteitsregisterparamedici.nl, registers raadplegen, onder register KP nummer 69908064889. 

 

Consumentenbond test bezorgmaaltijden (29-08-2018)

Voor wie niet meer zelf kan koken is het een uitkomst: een maaltijdservice die aan huis bezorgt. De consumentenbond heeft de maaltijden van 8 aanbieders getest op smaak, prijs, service en hoeveelheid groente en zout. Conclusies van de consumentenbond zijn: vrijwel alle maaltijden voldoen niet aan de norm t.a.v. zout. De maaltijden van Chef Martin zijn de gezondste door de ruime hoeveelheid groente. De maaltijden van Diepvriesman en Vers aan Tafel bevatten juist het meeste zout en weinig groenten. Ook apetito maaltijden bevatten slechts 125 gram groenten maar wel het minste zout (nog wel altijd 2,5 gram per maaltijd terwijl de aanbevelingen zijn: maximaal 2 gram per maaltijd). Meer lezen kunt u op https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/test-bezorgmaaltijden-als-tafeltje-dekje.

 

Samenwerking Fysiotherapiepraktijk Haps (12-07-2018)

Diëtistenpraktijk Bionda volgt de start van eGym (per juli 2018) bij Fysiotherapiepraktijk Haps op de voet. Door de samenwerking met de fysiotherapeuten kunnen cliënten van Diëtistenpraktijk Bionda die gebruik maken van eGym nog beter hun doelstellingen behalen op het gebied van gewichtsverlies/vetverbranding, verbeteren van de bloedglucosewaarden en/of spierkracht opbouwen. De professionele krachttoestellen van eGym bij Fysiotherapiepraktijk Haps genereren weerstand middels een elektrische motor en passen zich dynamisch aan de kracht van de sporter aan. Zo is een heel efficiënte training vol afwisseling mogelijk voor de meest uiteenlopende trainingsdoeleinden. De trainingsgegevens worden automatisch met het eGym platform gesynchroniseerd en zijn via de website www.egym.nl en een fitness app gratis toegankelijk voor leden.

 

Receptenapp Slim Koken (18-06-2018)

Nieuw: de gratis receptenapp Slim Koken. Deze app biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappenlijst. Zo kan er makkelijk een planning gemaakt worden voor een aantal dagen of een week. Je kunt zelf recepten kiezen of gebruik maken van suggesties. Ook kun je door het aanmaken van een profiel, op basis van jouw eigen gezinssamenstelling en voorkeuren, recepten en informatie aangeboden  krijgen. Je kunt met behulp van de kookstand stap voor stap ieder gewenst recept maken en zelfs bij iedere stap een digitale kookwekker instellen. Tot slot kun je gebruik maken van de digitale kookhulp 'Sjef'. Sjef beantwoordt allerlei vragen over het recept. 

 

Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker (04-06-2018)

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend gemaakt. Wat blijkt? Het wetenschappelijk bewijs dat je de kans op kanker kunt verkleinen door gezond te eten en te leven is sterker dan ooit. In het pas gepresenteerde rapport staan de volgende aanbevelingen: Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, beperk het eten van rood en bewerkt vlees, eet zo min mogelijk fastfood en bewerkte producten met veel suiker en vet, drink zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol. Als slotadvies wordt aangegeven dat zorgen voor een gezond gewicht preventief werkt t.a.v. diverse soorten kanker. 

 

Advies bij cariës, tanderosie en parodontitis (23-05-2018)

In het voorjaar van 2018 heeft diëtist Bionda een diploma ontvangen na een complete nascholing gevolgd te hebben over voeding en mondgezondheid. Hierbij werd uitgebreid ingegaan op alles wat er tot nu toe bekend is over de invloed van voeding op de mondgezondheid. U kunt hierbij denken aan monddroogte, cariës (gaatjes), tanderosie (slijtage), gingivitis en parodontitis (ontsteking van het tandvlees en parodontium). Bij de meeste zorgverzekeraars is geen verwijsbrief van de (tand)arts nodig (enkel bij CZ wel nodig) om voedingsadvies op maat te ontvangen van Diëtistenpraktijk Bionda. Kinderen en jongeren met cariës (gaatjes) en/of tanderosie (slijtage) krijgen 3 uur vergoed uit het basispakket en hebben geen eigen risico kosten.   

 

AVG bij Diëtistenpraktijk Bionda  (16-05-2018)

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordering gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Ook Diëtistenpraktijk Bionda werkt volgens de AVG. Zo dienen nieuwe cliënten vanaf 25 mei 2018 een toestemmingsformulier behandelovereenkomst te ondertekenen voorafgaand of tijdens het eerste consult. Verder heeft Diëtistenpraktijk Bionda een privacyverklaring opgesteld en zijn de leveringsvoorwaarden AVG proof gemaakt.  

 

Diëtist Bionda op de radio bij de Lokale Omroep Mill  (19-04-2018)

Op vrijdag 20 april is diëtist Bionda om 11u en 17u te horen bij het Infoblok van de SWOM bij de Lokale Omroep Mill. Onderwerpen van dit radio-interview zijn o.a.: hoe werkt een diëtist, gezond koken voor ouderen, vitamine D suppletie, hoe eet je makkelijker genoeg groenten, bewegen voor ouderen etc. De uitzending kan deze week terug geluisterd worden via www.swomill.nl.

 

Diëtist Bionda in de Neije krant (09-04-2018)

Diëtist Bionda staat deze week met een interview in de Neije krant. Het interview is tevens na te lezen op www.inmill.nl en https://hartinactiemill.nl. Het doel van het interview is dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl. De sportvereniging Hart in Actie interviewt hiervoor regelmatig personen die een belangrijke professionele rol in de gezondheidszorg in de regio Mill hebben zoals een huisarts, fysiotherapeut, diëtist etc.  

 

Ondervoeding (02-04-2018)

Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15-30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Ondervoeding wordt vaak pas laat ontdekt, het hoeft namelijk niet per se te betekenen dat iemand heel mager is. Iemand die onbedoeld is afgevallen of structureel bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt omdat hij steeds hetzelfde eet, kan ook ondervoed zijn. Dit kan het geval zijn door problemen met kauwen of slikken, misselijkheid of pijn. Ook psychische oorzaken of achterliggende ziekten zoals dementie of kanker kunnen een oorzaak zijn. Ben je ondervoed, dan verloopt het herstel van een ziekte trager, organen werken minder goed en er is een verhoogde kans op overlijden. Via de website www.goedgevoedouderworden.nl kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers testen of er sprake is van ondervoeding en tips krijgen. Voor advies op maat kunt u een afspraak maken bij Diëtistenpraktijk Bionda. 

 

Zoutchallenge: 10 t/m 24 maart, doet u mee? (05-03-2018)

Je kunt thuis veel doen om je zoutgebruik te verminderen. Het is een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Praktische tips hierbij zijn voor veel mensen wenselijk. Via de Nierstichting kun je gratis tips ontvangen als je meedoet aan de zoutchallenge! Van 10 t/m 24 maart krijg je heerlijke zoutbewuste menu's en inspiratietips. Kijk op www.zoutchallenge.nl en kom in actie!

 

Naar een diëtist als je NIET af wilt vallen (26-02-2018)

Via cliënten hoort diëtist Bionda regelmatig terug dat de mensen in de omgeving van cliënten wel eens reageren met: 'Jij naar een diëtist, je bent toch niet te zwaar?'. Maar een diëtist doet zoveel meer dan mensen begeleiden naar een gezondere leefstijl bij overgewicht. Een diëtist kan het verschil maken bij juist voor velen wellicht minder voor de hand liggen klachten zoals maagklachten (bijvoorbeeld reflux/zuurbranden), voedselintoleranties, maar ook dieetadvies op maat bij osteoporose (botontkalking), PCOS (polycysteus ovarium syndroom) en COPD (longziekte) kunt u terecht bij Diëtistenpraktijk Bionda. Hierover is een interessante blog geschreven, zie: http://beautyill.nl/2018/02/naar-een-dietist-als-je-niet-wil-afvallen.html.

 

Restaurant 3-daagse, proeft u mee? (21-02-2018)

Op 6,7 en 8 maart kunt u tijdens de restaurant 3-daagse in diverse restaurants in Nederland op culinaire wijze proeven hoe smaakvol pure smaken zijn en zoutbewust eten is. Streven is om heel Nederland zoutbewuster te maken. Tijdens de restaurant 3-daagse wil de Nierstichting samen met een selectief aantal toprestaurants, bestaande uit gedreven vakmensen, een breed publiek inspireren en laten proeven hoe smaakvol, lekker en puur van smaak minder zout eten is. Ook in de omgeving van Mill en Haps kunt u terecht voor de restaurant 3-daagse, namelijk in Rijkevoort bij 't Molenhuijs. Proeft u mee?

 

De ongezouten waarheid (30-01-2018)

Diëtist Bionda besteedt in haar werk veel aandacht aan het verlagen van de zoutinname van haar cliënten, helemaal als cliënten een hoge bloeddruk, diabetes mellitus of nierproblemen hebben. Waarom is het zo belangrijk om niet teveel zout te eten? Als Nederlanders hun zoutconsumptie verlagen van 9 gram/dag naar de aanbevolen 6 gram/dag, kunnen over een periode van 10 jaar, bijna 150.000 gevallen van nierschade voorkomen worden! Tevens voorkomt dit bijna 250 gevallen van nierfalen waarbij dialyse of niertransplantatie nodig is. Met de campagne De ongezouten waarheid helpt de Nierstichting mensen om hun zoutinname te verlagen. De moeite waard om eens een kijkje te nemen op www.ongezoutenwaarheid.nl. Wilt u advies op maat zodat ook u lekker leert eten en koken met minder zout? Bel of mail dan voor een afspraak, consulten worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. 

 

KiesIkGezond?-app nieuw gelanceerd (4-1-2018)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft de gratis nieuwe ''Kies IkGezond?-app'' getest. Deze app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel om de consument te helpen in het maken van een gezonde voedselkeuze. Hiermee kun je streepjescodes van voedingsmiddelen scannen met je smartphone en eenvoudig producten vergelijken, thuis op de bank of in de supermarkt. Hierdoor heb je geen last meer van de kleine lettertjes op het etiket. Ook kun je zelf kiezen waarop je wilt letten (bijv. calorieën, koolhydraten, suikers, zout, verzadigd vet, eiwit etc.). Daarnaast zie je in een oogopslag of het product binnen de schijf van 5 past, zo niet, krijg je direct gezondere keuzes te zien met veelal afbeeldingen hierbij.  Tot slot kun je binnen een categorie, bijvoorbeeld vruchtenyoghurt of cruesli zien, welke variant het minste suiker (of kcal, vet, zout etc.) bevat. Hierin kunnen namelijk erg grote verschillen zitten. Diëtistenpraktijk Bionda raadt deze app aan voor mensen die gezondere keuzes willen maken en meer inzicht willen krijgen. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda keert diabetes type 2 om, leefstijl als medicijn! (10-12-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda heeft afgelopen jaren, in toenemende mate, cliënten met diabetes type 2 (DM2) begeleid waarbij insuline, SU-derivaten (zoals gliclazide) en metformine verminderd of geheel gestopt konden worden door een leefstijl aanpassing. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de diabetesverpleegkundige / POH'er, huisarts / specialist. Deze leefstijlverandering houdt in: een koolhydraatbeperkt dieet (hoeveelheid afgestemd op uw persoonlijke situatie), bij voorkeur gecombineerd met het ophogen van lichamelijke activiteiten. Bij dit dieet hoef je niet minder, maar m.n. anders te gaan eten, dat wil zeggen minder brood, aardappelen, pasta, rijst en zoetigheid, maar juist voldoende vlees, vis, kip, zuivel, noten, groenten, fruit, kaas, olie / vloeibare vetten etc. Dagmenu's, receptuur, praktische tips /  adviezen en coaching vormden de basis voor reeds vele succesverhalen. Wilt u het tij keren? Neem gerust contact op over de mogelijkheden. 

 

Diëtetiek opgenomen in diverse aanvullende zorgverzekeringen voor 2018 (13-12-2017)

Ieder jaar plaatst diëtistenpraktijk Bionda een overzicht op deze website bij 'vergoedingen' van de meest voorkomende zorgverzekeraars, vanaf vandaag staat het overzicht voor 2018 online. In dit overzicht staat of er sprake is van vergoeding van dieetadvisering vanuit de aanvullende pakketten. Het kan aantrekkelijk zijn om te overwegen een andere aanvullende verzekering af te sluiten als u verwacht in 2018 regelmatig een bezoek aan een dietist te brengen. Mocht u via de ketenzorg diëtetiek begeleiding krijgen, is het niet nodig hiernaar te kijken omdat ketenzorg onder het basispakket valt. 

 

Diëtist Bionda volgt webinar over FODMAP dieet bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) (02-12-2017)

Voor een optimale dieetbehandeling bij PDS volgt diëtist Bionda regelmatig bijscholingen, dit keer een webinar. 75% van de mensen met PDS ziet klachten verminderen of zelfs verdwijnen na het volgen van het FODMAP vrije dieet. Na dit webinar heeft diëtist Bionda nog meer praktische tips voor dit op het oog lastige dieet. In de praktijk blijkt, bij de juiste ondersteuning van een diëtist (denk aan apps/lijsten/kookboek/dagmenu's /introductieschema's/vraagbaak etc.), dit dieet niet zo ingewikkeld als het veelal lijkt. 

 

Diëtistenvereniging tevreden met regeerakkoord (16-10-2017)

De Nederlandse Vereniging voor Dietisten (NVD) vindt het zeer positief dat het kabinet de versterking van de eerstelijnszorg (waaronder het werk van diëtist Bionda valt) voortzet en dat de rol van de paramedicus (zoals de dietist, fysiotherapeut, logopedist) expliciet in het regeerakkoord van 10 oktober genoemd wordt. De paramedicus als samenwerkingspartner van de huisarts is noodzakelijk om de zorg dichtbij, veilig en betaalbaar te houden. Daarnaast zullen extra gelden vrijgemaakt worden voor ouderenzorg en preventie. De inzet van paramedici verhoogt de veerkracht, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van de client waardoor onnodige verwijzing naar de duurdere tweedelijnszorg (ziekenhuiszorg) wordt voorkomen. 

 

Gratis workshop Positieve Gezondheid op 24 oktober in Mill (25-09-2017)

Arts-onderzoeker Machteld Huber introduceerde het concept positieve gezondheid in 2012. Hierbij wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Huber onderscheidt in haar concept zes gezondheidsdimensies. In de gratis korte workshop op 24 oktober in Mill kunt u hiermee kennis maken. Diëtist Bionda heeft enkele jaren geleden een inspirerende lezing met workshop gevolgd van Machteld Huber. Bionda vindt de komst van Huber dan ook een mooie kans voor de mensen in de omgeving Mill om hiermee kennis te maken. Gratis aanmelden via www.biblioplus.nl. 

 

Dag van de Diëtist: lancering nieuwe Artsenwijzer Dietetiek (19-09-2017)

Vandaag, op de jaarlijkse Dag van de Dietist, wordt de splinternieuwe Artsenwijzer Dietetiek gelanceerd op www.artsenwijzerdietetiek.nl. Deze Artsenwijzer is specifiek voor huisartsen en specialisten bedoeld. Hiermee wordt zichtbaar wat de dietist kan en doet. Diëtist Bionda heeft huisartsen in de regio waarmee wordt samengewerkt op de hoogte gesteld van deze lancering.

 

Diëtistenpraktijk Bionda leert clienten voedselvaardigheden (10-09-2017)

Diëtist Bionda besteedt tijdens de dieetbehandeling  aandacht aan meer dan enkel kennis over gezonde voeding. Want al weet je nog zo goed dat groenten gezond zijn, als je deze niet lekker kunt bereiden, heb je minder aan deze kennis dan iemand die dit wel kan. Voedselvaardigheden zijn dan ook veelomvattend: het is een soort basispakket dat mensen in staat stelt om in verschillende situaties gezonde keuzes te maken. Dit varieert van het inplannen van een gezond eetpatroon gedurende de dag tot het kiezen van gezonde producten en het bereiden van een verse maaltijd zonder pakjes en zakjes. Dit basispakket geeft mensen de capaciteit en veerkracht om hun hele leven gezond te eten en het vermogen om dit vol te houden tijdens moeilijke momenten, zoals bij tegenslag of stress. Diëtist Bionda is ervan overtuigd dat juist deze vaardigheden belangrijk zijn om doelstellingen te behalen en vast te houden. 

 

Nascholing: Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) (12-07-2017)

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd en ook in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. De studie die diëtist Bionda volgt, gaat in op de diagnostiek, behandeling en folluw-up van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Kennis van het onstaan van hart- en vaatziekten, de werking van medicatie, de mogelijkheden en relevantie van voedings- en leefstijladviezen zijn een 'must' voor de diëtist als voedingsprofessional en medebehandelaar in het multidisciplinair team (in deze regio is diëtist Bionda medebehandelaar in het CVRM ketenzorg team binnen Syntein).

 

Nieuwe radioflight Dieet dit Dieet dat (19-06-2017)

Vanaf 19 juni zijn er weer 2 weken lang radiospotjes te beluisteren van 'Dieet dit Dieet dat'. Dit keer op NPO radio 1 en NPO radio 2. De initiator van deze radiospotjes is de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, namens alle diëtisten die lid zijn van de NVD, waaronder diëtist Bionda. In deze radiospotjes is te horen wat de campagne 'Dieet dit Dieet dat' inhoudt (www.dieetditdieetdat.nl). 

 

Diëtistenpraktijk Bionda werkt als voorlichter bij www.youchooz.nl  (01-06-2017)

Sinds 2009 is diëtist Bionda verbonden aan www.youchooz.nl door hier als voorlichter vragen te beantwoorden aan scholieren en studenten. YouChooz is een voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport. Mensen uit de praktijk geven online voorlichting. Zo geeft diëtist Bionda antwoorden en uitleg over de opleiding tot diëtist en/of voedingswetenschapper. Vanaf oktober 2017 zal Bionda stoppen als voorlichter bij youchooz. 

 

Wandelconsulten in de natuur bij Diëtistenpraktijk Bionda (24-05-2017)

Sinds 2015 zijn wandelconsulten mogelijk bij diëtistenpraktijk Bionda. Wat houdt dit in? In plaats van een regulier consult op kantoor wandel je samen met diëtist Bionda door de natuur en voer je ondertussen het gesprek over gedragsverandering, stel je je vragen en krijg je tips en adviezen. Zo pak je mooi wat extra beweging mee! Deze consulten worden, net als reguliere consulten, vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u interesse hierin? Geef dit dan aan bij diëtist Bionda zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het inplannen van uw afspraak. 

 

Serious Challange (22-05-2017)

Afgelopen weken werd door diverse zorgverleners de Serious Challange gehouden. Hierbij probeerden zorgverleners zich aan leefregels te houden die zij zelf adviseren aan hun cliënten. Ook diëtist Bionda heeft meegedaan aan de Serious Challange: gedurende 2 weken een koolhydraat beperkt dieet opvolgen. De zoektocht naar lekker koolhydraat-arm brood en broodvervangers was herkenbaar en het uitvogelen hoe je een smakelijke, verzadigende en variërende warme maaltijd samenstelt een uitdaging. Ook leverde deze challange nieuwe heerlijke recepten op die blijvend bruikbaar zijn! Diëtist Bionda gelooft dat zo'n ervaring zorgverleners helpt in de omgang, creativiteit en praktische uitvoerbaarheid van adviezen aan cliënten. 

 

'Broodje gezond' terug op de buis (11-05-2017)

Vanaf 11 mei is het 2e seizoen van het programma Broodje Gezond op televisie te zien. In dit programma wordt op zoek gegaan naar de zin en onzin over voeding en gezondheid. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vragen zoals: 'Heb je melk nodig?', 'Zijn E-nummers slecht voor je?', 'Heeft chocolade een gunstig effect op je gezondheid?' en 'Hoe eet je smaakvol zonder zout?'. Ook terug te zien op https://www.npo.nl. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda doet mee aan het Brabants Oerparcours (01-05-2017)

Op zondag 28 mei 2017 zal in Mill het Brabants Oerparcours gehouden worden. Ook Diëtistenpraktijk Bionda zal met een groep deelnemers meedoen aan deze survivalrun met 42 hindernissen. Wilt u ook meedoen binnen deze groep? Laat het weten door een mail te sturen aan info@bionda.nl. 

 

Diëtistenpraktijk Bionda adviseert kinderdagverblijf De Kei (17-04-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda is door kinderdagverblijf De Kei gevraagd om hun te adviseren omtrent dranken en broodbeleg. Dit kinderdagverblijf te Mill heeft een groene visie: er wordt zoveel mogelijk gezonde voeding aangeboden. Hierin past het uitstekend om rekening te houden met minder zoute belegsoorten (zuivelspread of cottage cheese i.p.v. smeerkaas of gewone kaas) en minder zoete belegsoorten (plakjes vers fruit i.p.v. chocoladepasta). Ook een gekookt eitje, 100% pindakaas of notenspread passen uitstekend in het dagmenu voor kindjes tot 4 jaar.  

 

Nascholing: Prikkelbare Darm Syndroom (12-04-2017)

Diëtist Bionda heeft een nascholing gevolgd over het Prikkelbare Darm Syndroom. PDS is een veelvoorkomend probleem (10-15% van de mensen in Europa). In de scholing kwam de pathofysiologie, voeding en behandeling uitgebreid aan bod, zoals zelfzorg- en voedingsmiddelen die ingezet (kunnen) worden, bijvoorbeeld vezels, pre- en probiotica en hun effectiviteit.

 

Wie kiest u: een diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut of voedings- of lifestylecoach? (10-04-2017)

 

Veel mensen bieden zich aan als expert op het gebied van voeding maar hebben beperkte kennis. Als je deze flyer (https://www.nvdietist.nl/images/Publiciteit/Waarom_zou_je_een_dietist_geloven.pdf)  leest, weet je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen diëtist, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, voedingstherapeut, voedings- of lifestylecoach. Het ligt dus aan je doel of omstandigheden welke begeleider het best bij je past.

 

Minister van Voedsel (04-04-2017)

Dat het onderwerp voedsel leeft in de samenleving is een feit. Wereldwijd staat ons voedselsysteem onder druk en zijn er gezondheidsproblemen door te veel of ongezonde voeding. Diëtistenpraktijk Bionda vindt het tijd voor een Ministerie van Voedsel in het nieuwe regeerakkoord. Wat zou een Minister van Voedsel voor Nederland kunnen  betekenen? Een transparant voedselsysteem met bijvoorbeeld afspraken met de retail om gezonde keuzes te bevorderen, verplicht voedselonderwijs op scholen, vernieuwingen in etikettering bijv. een stoplichtsysteem maar denk ook aan voedselveiligheidsaspecten en heffingen toepassen op ongezonde voeding. 

 

Lezingen 'Lekker eten met minder zout' (07-03-2017)

Diëtistenpraktijk Bionda zal op dinsdagavond 16 mei (Bibliotheek Haps) en 30 mei (Bibliotheek Mill) een lezing over 'Lekker eten met minder zout' verzorgen. Praktische tips worden gegeven hoe u grammen zout per dag kunt besparen en toch lekker kunt blijven eten: goed voor uw bloeddruk, nieren en hart- en bloedvaten. De avond start om 19.30 u en eindigt rond 21.00 u. Graag even aanmelden via www.biblioplus.nl, klik op activiteiten en smaakmakers of koop een kaartje bij de bibliotheek. De kosten die de bibliotheek u hiervoor vraagt: 2,50 euro p.p. 

 

Eten in oorlogstijd (19-02-2017)

Heeft u interesse in hoe men at in de Tweede Wereldoorlog? Bezoek dan eens, net als diëtist Bionda, het Verzetsmuseum in Amsterdam. Wat nu de strend is (minder vlees, vet en zuivel en meer groenten), werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Tijdens de oorlog stierven 20000 mensen t.g.v. de honger. Zo kregen veel mensen in 1944-1945 slechts 340 kcal per dag binnen (terwijl 2000 kcal per dag werd aanbevolen). Ook bleef veel voeding nog jaren op de bon: zo ging koffie pas in 1952 van de bon. Verder laten topkoks zoals o.a. Pierre Wind en Julius Jaspers via filmpjes zien hoe men in de oorlogstijd soep van bloembollen bereidde en is er een leuke quiz te doen. 

 


Vernieuwingen (27-12-2016)

Het werd weer tijd om de website van Diëtistenpraktijk Bionda op te frissen! Door www.ined.nl is er een redesign van de website gemaakt. Zo is de website mobiel vriendelijk gemaakt, heeft een optimale laadtijd en een nieuw logo gekregen.  Ook zijn er vernieuwingen op de locatie in Mill: de wachtkamer en spreekkamer zijn opgeknapt en opgefrist. Tot slot kunnen cliënten met Diabetes Mellitus en COPD voortaan hun bloeduitslagen in grafiekvorm terugzien bij diëtist Bionda. Verbeteringen in bloeduitslagen o.a. ten gevolge van aanpassingen in uw eetpatroon worden zo inzichtelijk.

 

Reactie van mee-kijk stagiaire (03-11-2016)

Afgelopen jaar heeft bijna afgestudeerd studente Ilse Thijssen van de HBO opleiding 'Voeding en Diëtetiek' enkele dagen meegekeken om praktijkervaring op te doen. Ze gaf een reactie hoe ze dit ervaren heeft: ''Wat mij opviel is dat diëtist Bionda haar cliënten de ruimte geeft om hun verhaal te laten vertellen. Ze speelt vervolgens goed in op wat iemand vertelt en gaat in op emoties die van invloed kunnen zijn op het eetgedrag. Ze helpt cliënten om van een verandering in hun eetgedrag een gewoonte te maken, door de verandering zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dit doet ze bijvoorbeeld door aan te sluiten op welke producten iemand lekker vindt of wat voor beweging iemand graag doet.''

 

Diëtistenpraktijk Bionda opent nieuwe vestiging in Haps (01-11-2016)

Collega diëtist Nienke van Bekerom zal per 1 januari 2017 stoppen met haar spreekuren in Haps. Diëtist Bionda zal de spreekuren van haar overnemen zodat voor de mensen in Haps en omgeving de mogelijkheid blijft bestaan voor voedings- en dieetadvisering in de regio terecht te blijven kunnen. Nadat diëtist Bionda in 2011 haar vestiging in Nijmegen heeft gesloten, zal er nu opnieuw een tweede vestiging opgestart worden, wederom met nauwe samenwerking tussen paramedici en huisartsen in Haps en omgeving. De vestiging in Mill blijft voortbestaan zoals u gewend bent. 

 

Nascholing Voeding & Duurzaamheid (11-10-16) 

In de prachtige Rotterdamse Markthal vertelden diverse wetenschappelijke onderzoekers en psychologen over de sterke groei van de wereldbevolking en de toename van de welvaart en welke invloed deze factoren hebben op onze voedselvoorziening. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe al deze monden op een gezonde en duurzame manier gevoed kunnen blijven worden? De oplossing zit in het verminderen van dierlijke bronnen en het (deels) vervangen hiervan door plantaardige bronnen zoals graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Plantaardige bronnen stoten gemiddeld 10x minder koolstofdioxide uit vergeleken met dierlijke bronnen. 

 

Nascholing Emotie-eten 'Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing' (05-10-16)

In deze nascholing leerde diëtist Bionda om cliënten zo effectief mogelijk te kunnen begeleiden bij emotie-eten. Emotie-eten wil zeggen: het dempen van ‘lastige’ emoties, zoals verdriet, eenzaamheid of boosheid, met eten zoals chocola, chips, koekjes en ijs. Bij ongeveer 1/3 van de mensen met obesitas is er sprake van emotie-eten. Hiermee wil Bionda bereiken dat haar cliënten het emotie-eten definitief onder controle krijgen, waardoor afvallen bij emotie-eters zoveel beter zal lukken.   

 

Vergoedingen van dieetadvisering 2017 (20-09-2016)

Ook in 2017 blijft er 3 uur per kalenderjaar dieetadvisering in het basispakket bestaan! Daarnaast zitten er in diverse aanvullende pakketten nog extra uren dieetadvisering. Ook krijgen zorgverzekeraars vanaf 2017 toestemming om dieetvoeding die door een arts of diëtist wordt voorgeschreven geen eigen risico te berekenen. 

 

Dag van de diëtist (19-09-2016)

Ter ere van de dag van de diëtist staat er vanaf vandaag een animatiefilmpje op de homepage van www.bionda.nl. Hierin wordt verteld wat een diëtist voor u kan betekenen. Sinds 1935 bestaat de opleiding tot diëtist, het vak wordt jaarlijks gevierd op 19 september: de Dag van de Diëtist. Een prachtig beroep waardoor de kennis over voeding bij gezondheid en ziekte enorm is uitgebreid. 

 

<